Röste.nu – Bygdens Nytt nr 5 2018

Nummer 5 – november/december 2018

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
KRÄFT- OCH SURSTRÖMMINGSFEST. Staffan Johansson har just tagit fyra kräftor och ett bröd. Bakom honom Linnéa Tegnér och Gustav Delin. Alla tre föredrar kräftor. Men det var ändå surströmmingen som var mest eftertraktad.

Surströmmingen tog tillbaka mandat...
Favoriträtt på höstfesten i Dönjegården

RÖSTE 22 september 2018
I flera år har kräftorna dominerat på höstfesten i Röste, men i år fick surströmmingen flest mandat, om man ska göra en valteknisk jämförelse. Det var alltså fler som åt surströmming än kräftor bland det 30-tal personer som deltog i den femte upplagan av festen. Det var samtidigt färre besökare i år än förra året.


Även detta evenemang signerat Röste Bygdegårdsförening hade konkurrens från evenemang i Bollnäs.
  – Vi har konkurrens från Oktoberfesten på Långnäs, informerade ordförande Nina Norell när hon hälsade välkommen till årets fest. Om man jämför antalet besökare förra året med i år ser man ett tapp på 20 personer, 50 mot 30. Men hur mycket det har med Oktoberfesten att göra är svårt att bedöma.
  Vid 18-tiden anlände de första gästerna till Dönjegården och tog plats vid långborden. Lars Järpenge och systern Kristina Harju tog tag i det där med öppnandet av surströmmingsburkarna ute på altanen. Jobbet kan beskrivas som ett som det stinker om, det håller de flesta med om, medan andra tycker att lukten är helt underbar. Åsikterna går isär. I år hade surströmmingsfiléerna fått större plats i utbudet, alltså surströmming som man slipper rensa själv, och det var en an anledningarna till surströmmingsökningen.
   Av de 33 anmälda hade bara nio valt kräftor. Men för dem som inte tyckte att varken kräftor eller surströmming dög, fanns sill och korv. Sen fanns det enstaka, troligen bara en, som ratade allt på det stora serveringsbordet och hade egen mat och dryck med sig.
  Ett flygfoto över centrala Röste, taget på dagen för åtta år sedan (22 september 2010), fanns att beskåda både vid entrén och sedan vid borden. Det blev ett omtyckt inslag under kvällen. Roger Hedrén och Birgitta Lögdal var två av deltagarna.
  – De här sammankomsterna är betydelsefulla för sammanhållningen i byn. Det är så trevligt att träffas över en bit mat tillsammans med de här trevliga människorna, säger Birgitta Lögdal.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


HEDERSUPPDRAG, ELLER? Kristina Harju och Lars Järpenge tog på sig uppdraget att öppna surströmmingsburkarna på årets kräft- och surströmmingsfest i Dönjegården. Det är alltid ett speciellt jobb, man kan till och med säga att det stinker om det... Men enligt andra är lukten helt oemotståndlig. Lukt och smak är olika.


KRÄFTOR MED TILLBEHÖR. Kex, mjukost och skuren baguett är några saker man kan äta till kräftor.


BIRGITTA OCH ROGER TRIVDES. Till vänster Birgitta Lögdal och Roger Hedrén som har Bengt Tegnér och Urban Wickbers mittemot sig.


KRÄFTGÄSTER x3. Nina Norell, Linnéa Tegnér och Gustav Delin avnjuter varsin kräfttallrik.


KÖ TILL FESTMAT. Från vänster Julia Andréasson med brorsan Hugo, Lars Järpenge, Benny Granath och Sven-Erik ’’Svempa’’ Eriksson. Till höger Eivor Jahnson.


NYGÅRDS, WICKBERS OCH TEGNÉR. Lars, Urban och Bengt när kvällen är mycket ung.


FEST I DÖNJEGÅRDEN. Ett 30-tal personer deltog på årets höstfest.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 5 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida