Röste.nu – Bygdens Nytt nr 5 2018

Nummer 5 – november/december 2018

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
ENDURO-SM I BOLLNÄS. Anton Rosendahl från SMK Gävle under tävlingarna i Bollebacken på lördagen.

RÖSTE 29 september 2018
För andra året stod Bollnäs som arrangör av sista deltävlingen i enduro-SM. Förra året blev en succé, både tävlings- och publikmässigt. I år var hela svenska eliten på plats. Den häftigaste specialsträckan var utan tvekan den i den branta Bollebacken, där förarna sattes på hårda prov.


Vid niotiden på lördagsmorgonen inleddes SM-tävlingarna med crossprov i Lottefors och Eriknäsbo. En lång rad crosscyklar passerade Röste på riks-83:an på väg till Bolleberget efter avslutat uppdrag i Lottefors. Ett par timmar senare var tävlingarna i full gång i Bollebacken. Enduro har blivit stort i Bollnäs, och en av anledningarna är att det är gratis att titta på tävlingarna. Därför var flera tusen intresserade på plats vid Bolleberget under lördagen. Före SM-deltävlingen i Bollnäs var omständigheterna följande: Total SM-segrare innan det ens börjat var Kinna MK:s Andreas Linusson. Han gick inte att rubba. På andraplats låg Pontus Högberg från Gävle SMK och trea var Bollnäs eget enduroess Martin Larsson, som numera tävlar för Försvarsmaktens MK, tidigare Bollnäs MK. Ganska förutsägbart resultat alltså. Den riktiga spänningen, nerven i tävlingen, var kanske inte den bästa, men tävlingarna i Bollnäs blev ändå en stor framgång för både arrangörer, och tävlande.
   Före SM-deltävlingen i Bollnäs var omständigheterna följande: Total SM-segrare innan det ens börjat var Kinna MK:s Andreas Linusson. Han gick inte att rubba. På andraplats låg Pontus Högberg från Gävle SMK och trea var Bollnäs eget enduroess Martin Larsson, som numera tävlar för Försvarsmaktens MK, tidigare Bollnäs MK. Ganska förutsägbart resultat alltså. Den riktiga spänningen, nerven i tävlingen, var kanske inte den bästa, men tävlingarna i Bollnäs blev ändå en stor framgång för både arrangörer, tävlande och publik.
   Pontus Högberg från Gävle var en av de tävlande som strödde rosor över Bollnäs SM-tävling:
   – Bollnäs har gjort ett jäkla evenemang, de har fått till det med fina banor så det var fruktansvärt likt hur det är under ett VM. Det har varit klockrent, allt har fungerat. Det ska vara utslagsgivande som det var i dag, många har kört sönder grejerna och kört illa sig, men en jäkla fin SM-final, säger Pontus Högberg till nyhetssajten helahälsingland.se och tidningen Ljusnan när tävlingen var över.
   Pontus placerade sig tvåa i Sverige totalt, ett fint resultat av årets säsong.


’’Grymt att köra i Bollebacken’’
Bollnäsåkaren Martin Larsson slutade på andra plats i deltävlingen i Bollnäs, trea totalt i SM. Med tanke på att han på grund av skada inte kunde delta under fjolårets tävling i Bollebacken, var resultatet lite av en revansch.
   – Jag kom tvåa av totalt 170 förare, så det här var stort. Man blir stolt över hembygden och sig själv en dag som denna, säger Martin Larsson till tidningen Ljusnan.
   Det skiljde 13 sekunder mellan Martin Larsson och Andreas Linusson, som vann lördagens tävling och även SM totalt. Martin Larsson är även han imponerad över Bollnäs insats i årets SM.
   – Det var grymt att köra i Bollebacken, helt grymt. Jag har kört både EM och VM i många år och vet hur det är när det är bra. En stor eloge. Och det var mycket folk på plats och tittade, säger han till Ljusnan.
   Representanter för Svenska Motorcykelförbundet kom fram till Martin och hade några funderingar kring vad Bollnäs skulle kunna ställa upp med i framtiden:
   – De hade funderingar om Bollnäs skulle kunna vara med som delarrangör i ett EM eller VM någon gång framöver. Då klappade Bollnäshjärtat lite extra, säger Martin Larsson.
   Två åkare från Gävleborg, Pontus Högberg och Martin Larsson, i fem-i-topp i årets enduro-SM. Inte illa!
   Även på damsidan placerade sig en Bollnäsåkare i topp, nämligen Amanda Elvin, Försvarsmaktens EK, för övrigt sambo med Martin Larsson. Amanda blev trea totalt i SM:s damklass, efter Martina Reimander, Försvarsmaktens EK och Hanna Berzelius, Linköpings MS.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


PONTUS WESTLING GASARså att jordtorvorna sprutar. Han tävlar för Göta MS.


UPPFÖR BERGET. Robin Elofsson, SMK Gävle, sticker iväg med hög fart för att orka uppför den branta Bollebacken.


FARTFYLLT I BOLLE. Tobias Karlén på sin Husqvarna-cykel, tävlande för Götene MK.


NÖJDA DELTAGARE. SM-tävlingarna i Bollebacken blev en succé.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 5 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida