Nyheter

Foto: Pär Nordqvist
MIMMI FROM I FÖRHÖR. Lotta Norell spelar kvinnan som begick två mord i Röste i en nyskriven pjäs.


Teaterverkstaden skildrar omtalade Röstemord
Gunnar Steiner har skrivit och regisserat ny pjäs

RÖSTE/BOLLNÄS 8 september 2011
I mitten av 1950-talet inträffade två mord i Röste, det som kallats Röstemorden i folkmun. Mimmi From bad om en liten summa pengar av grannarna, nekades och dödade paret i ren ilska. Det hela klarades upp sedan Gävlepolisen kopplats in. Nu blir förhören av Mimmi From och brodern Oskar Myrberg teater i Bollnäs senare i höst.


Teateruppsättningen av den tragiska händelsen i Röste för nästan 60 år sedan går under namnet ”Dom är döda nu” som är ett uttalande av Mimmi From i polisförhören i oktober 1954 sedan det kommit fram att hon på egen hand tagit livet av grannarna Stockberg sedan hon nekats att låna pengar. Pjäsen bygger på fem förhör i polishuset i Bollnäs under ledning av kommissarie Erik Rennel, välkänd polis i 50-talets Sverige.
   – Jag har funderat av och till på Röstemorden och på sistone har de varit föremål för diskussion i radio och tv. När jag sedan kom i kontakt med förhörsprotokollen från förundersökningen blev det så intressant att jag ville testa om det gick att göra en teateruppsättning av det hela, berättar manusförfattaren och regissören Gunnar Steiner.
   Pjäsen har premiär söndag den 16 oktober på Teaterverkstadens scen och repetitionerna är i full gång.


”Dokumentär föreställning”
– Förhören med Mimmi och Oskar bandades och banden fanns kvar på Landsarkivet i Härnösand dit jag var och lyssnade på dem. Jag beställde sedan utskrifter av förhören och dessa har legat till grund för manuset, säger Gunnar Steiner.
   Ursprungligen var det 250 sidor förhörsmaterial, men för att korta ner speltiden bantades det ner till 80 sidor.
   – Dom är döda nu är en dokumentär föreställning som helt utgår från de fem förhör som togs upp på band och som sedan blev en viktig del av rättegången och domslutet, konstaterar Gunnar Steiner.
   Handlingen i pjäsen tar sin början då morden begåtts och Bollnäspolisen gjort några tabbar i sökandet efter mördaren. För efter branden i makarna Johan och Hilma Stockbergs hus där man hittade dem döda med strypsnaror kring halsarna stod det klart att de bragts om livet. Mördaren hade strypt dem och sedan försökt sopa undan spåren genom att tända eld på huset. Ett tag var den så kallade Mockajackan, en man med brottsligt förflutet iförd en mockajacka, misstänkt. Det var först när utredaren och kriminalkommissarien Erik Rennel från stadspolisen i Gävle kopplades in som misstankarna började riktas mot Mimmi och Oskar, som var grannar med det mördade paret Stockberg.


Ville låna pengar
– Syskonen Oskar och Mimmi bodde tillsammans och hade det inte så gott ställt. Därför ville Mimmi låna en liten summa pengar av Stockbergs, det rörde sig om 20 kronor. Hon nekades först en gång, sedan besökte hon dem igen med samma resultat. Det var då som hon enligt egen utsago blev ”sinnig” och återvände på natten och ströp dem, berättar Gunnar Steiner.
   Båda blev bedömda som ”sinnesslöa” och straffet för båda två blev dåtidens rättspsykiatriska vård.
   – Försvaret hävdade att polisen tvingat fram ett erkännande av Mimmi men motsatsen bevisades när förhörsinspelningen spelades upp i rätten, säger Gunnar Steiner. Handlingen i pjäsen sträcker sig inte längre än inom väggarna i gamla polishuset i Bollnäs. Scenen i Teaterverkstadens lokaler föreställer ett förhörsrum där både Mimmi och Oskar frågas ut av poliserna Erik Rennel, Artur Noland och Gösta Fällström. Utanför finns den stadsmiljö som fanns i Bollnäs på 50-talet.
   I förhören med Oskar Myrberg, som spelas av Janerik Bohman, framkom bland annat att han känt fruktan för sin syster Mimmi (som spelas av Lotta Norell) som en gång slagit honom i huvudet med ett vedträ. Men enligt Mimmis egen utsago var hon en balanserad kvinna utan några som helst ovänner eller fiender. Det höll dock inte Oskar med om alla gånger. Det satt långt inne för Mimmi att erkänna sitt tilltag.
   Det är den så kallade ”Gubbgruppen” som tillsammans med Lotta Norell står för skådespelandet i den nyskrivna pjäsen. Bengt Häggeborg spelar Gävlepolisen Erik Rennel medan Frank Larsen och Hasse Hellman är assisterande poliser vid förhören.


Förvirrad och bitsk Mimmi
– Det blir musikaliska inslag under pjäsen. Musiken har skrivits av jazzmusikanten Kari Sjöstrand. Musiken ska förstärka mystiken kring mordutredningen och den framförs av professionella musiker, säger Gunnar Steiner.
   Vid torsdagskvällens repetition i Teaterverkstaden var skådespelarna samlade och gjorde ett gott intryck även om det ibland blev minnesluckor i det omfattande manuset. Lotta Norell ger en bra gestaltning av den både lite förvirrade och bitska Mimmi From. Janerik Bohman gör också Oskar rättvisa när han då och då under förhören ropar efter mera snus. För det sägs att Oskar gjorde så på Hamrelunds äldreboende de sista åren av sitt liv.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46


OSKAR MYRBERG FÖRHÖRS av kriminalkommissarie Erik Rennel, här gestaltad av
Gunnar Steiner. Rollen som Rennel innehas av Bengt Häggeborg. Myrberg spelas av
Janerik Bohman.ASSISTERANDE FÖRHÖRSLEDARE. Hasse Hellman spelar Artur Noland som assisterade
Erik Rennel i förhören.


Tillbaka till Bygdens Nytt nr 4 2011
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu:s startsida