Röste.nu – Bygdens Nytt nr 4 2019

Nummer 4 – augusti 2019

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
ANKRACE 2019. Nina Norell och Hans Lindberg håller reda på ställningen i loppet.

RÖSTE 10 augusti 2019
Det 14:e ankracet gick av stapeln i Galvån i Röste på lördagen. 304 ankor gjorde som vanligt upp om segern. Årets race gick betydligt snabbare än fjolårets, och på slutet blev det en rafflande spurtstrid mellan två ankor. Anka 146 avgick med segern. Den tillhörde före detta Röstebon Elin Lundman.


Det var en glad men kanske framför allt överraskad Elin som steg ur kanoten där hon och kompisarna Ella Fürst och Agnes Myhrberg följt loppet från starten vid Karl-Jans brygga fram till målet vid bron. Inte nog med att Elin vann förstapriset, Ella Fürst tog pris nummer två! Ett unikt och annorlunda ankrace med tanke på att det aldrig tidigare hänt att någon i kanoten vunnit.
   – Ja vi sa det när vi satt där, att om någon av oss vinner nu kommer alla tro att vi fuskat, men vi visste inte numret på våra ankor så vi skulle inte kunnat fuska. Så vann både jag och Ella i kanoten! berättar Elin Lundman. I övrigt tycker hon att ankracelördagen blev lyckad:
   – Det var roligt och skönt att komma ”hem” till Röste igen och träffa barndomsvänner och grannar. Det var lite nervöst och instabilt att sitta i kanoten då vi hade mobilerna på oss, men roligt och spontant, säger Elin.
   Tvåan Ella Fürst vann för andra gången. För fem år sedan tog hon hem förstapriset och nu blev hon tusen kronor rikare. Det var mamma Lisa Fürst som köpt anklotter till alla sina barn två dagar före tävlingen under en bilfärd mot Bollnäs. Det var då ett fåtal kvar.


Tur med vädret men få besökare
Tredjepriset gick till Kerstin Andersson, ledamot i aktivitetskommittén i bygdegårdsföreningen. Hon har vunnit tidigare i år också – tredjepriset i kontantlotteriet. Vilken tur somliga har...
   Ankracelördagen startade vid tolvtiden med tipsrunda för stora och små och matservering vid Strandbergs trädgårdsgrind. När klockan närmade sig ett började det dra ihop sig till ”anktion”, då de fyra wildcarden ska säljas till högstbjudande. Bland utmanarna i år fanns Boris Johnson, en torris från England som körde sitt eget race, precis som den nyvalde premiärministern troligen också gör. Här fanns även en bror till USA:s president Trump med namn Watertrump, precis lika slängd i käften som sin bror. Han såldes för 200 kronor. Alla extraankor blev sålda och transporterade tillsammans med övriga till Karl-Jans i bil.
   Starten gick från Karl-Jans brygga vid 13.20-tiden. Bengt Tegnér och Isak Engstrand tömde säckarna med de 304 ankorna. Färden nedströms påbörjades omedelbart. I kanoten satt ovan nämnda tjejtrio och bevakade tävlingen och rapporterade till målområdet vilken anka som ledde. Årets race blev betydligt snabbare än fjolårets, då den låga vattennivån gjorde loppet till det långsammaste hittills.
   I år hade arrangörerna tur med vädret. Det var mulet men uppehåll under hela tävlingen. Väderprognoser hade siat om ihållande regn hela dagen men det kom på skam. Hade man tur med vädret så var det sämre med antalet människor på och omkring bron. Strax före start befann sig uppskattningsvis 25 personer i området och det lär vara länge sedan det var så glest. Höstmarknaden i Bollnäs pågick samtidigt, men borde inte vara någon större konkurrent. Under tävlingen ökade dock publiken i storlek.
   – Tråkigt att allt färre kommer, men ankorna är fortfarande eftertraktade, de går åt snabbt. Grillfesten på Dönjegården blev välbesökt, trots regnet, säger Nina Norell, ordförande i arrangerande Röste Bygdegårdsförening.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


SEGRANKAN MOT MÅL. Efter en spurtstrid kunde anka 146 ta hem segern med liten marginal till tvåan, nummer 68 (se infällda bilden).


SEGRARE MED GIRLPOWER. Ella Fürst, Elin Lundman och Kerstin Andersson blev 1 000, 5 000 respektive 500 kronor rikare.


’’VANN VI??! WOW!’’ Ella Fürst blev både glad och förvånad när segerbeskedet kom. Bakom henne Agnes Myhrberg.


KASTAS IN MOT LAND. Ankmålvakten Tomas Frisk kastar iväg ankor som gått i mål. Den längst fram är tredjepristagaren, nr 213.


ANKRACESTARTARE. Bengt Tegnér och Isak Engstrand startar det fjortonde ankracet.


STARTEN AV 2019 ÅRS ANKRACE. Vilken ska nå målet först?


UTMANARANKOR. Här är de fyra ankor som utmanar de 300 ordinarie varje år.


ANKRACEPERSONAL. Från vänster Hanna Alfredsson, Hanna Eriksson, Anita Bodin, Ulrika Sollander och Jessica Nilsson.


GLES ANKRACEPUBLIK. Det var ovanligt lite folk vid bron under årets race. Här är några av dem som budade på utmanarankorna.


DAGS FÖR ’’ANKTION.’’ Nina Norell och Hans Lindberg är beredda.


TIPSRUNDA FÖR STORA OCH SMÅ. Anna Nygårds och Freja Wickbers vid den första frågestationen.


FLAGGAN I TOPP. Ankraceflaggan hissad hos Nygårds.

Foto: Nina Norell, 2019.
ANKOR OCH UTMANARE är redo för en ny tävling nästa år.

Komplett startfält inför 2020

RÖSTE 21 augusti 2019
En enda anka gick förlorad under ankracet och den har ersatts, meddelar Röste Bygdegårdsförening. Det innebär att startfältet är komplett inför 2020 års ankrace. Ankorna på bilden är räknade på gräsmattan hemma hos Nina Norell några dagar efter tävlingen. Alla anklottsköpare hälsas välkomna åter. Lotterna släpps den 1 juli 2020. Tack för i år!Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7000.
SEGERANKORNA 2019 – nr 146, 68 och 213.
Grill- och familjefest på Dönjegården


Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
GRILLNING MED REGNKLÄDER. Lars Nygårds och Hans-Göran Göransson kämpar på med grillningen i det kraftigaste regnväder som drabbat festen.

HIMLEN ÖPPNADE SIG.. Här vräker regnet ner vid Dönjegården där grill- och familjefesten pågick. Samtliga grillar måste dras in under tak.

RÖSTE 10 augusti 2019
Att grilla i störtregn, går det? Jodå, det visade sig gå förvånansvärt bra när grill- och familjefesten drog igång på Dönjegården på lördagskvällen. Himlen öppnade sig på vid gavel och det regnade som aldrig förr.


Vid 19-tiden var grillningen i full gång. Det duggade lite lätt inledningsvis, men regnet tilltog mer och mer och till slut var det omöjligt att grilla utan skydd. Grillarna fick dras in till altanen och det utstickande taket fick vara paraply åt grillarna, både de mänskliga och tingen. Regnet fortsatte av och till under större delen av kvällen, vilket lade lite sordin på stämningen. Barnen kunde inte leka lika mycket, men några gjorde ändå ett försök i det plaskvåta gräset, men då kom mamma eller pappa och hämtade in dem och försökte få dem torra om fötterna.
   – Det måste ha kommit minst tio millimeter på kort tid. Det ser man på de våta trädstammarna, konstaterade Hans-Göran Göransson, en av kvällens festdeltagare.


Kolgrillarna kom tillbaka
Trots vädret deltog uppskattningsvis 40 personer. Allt var ju gratis, inget inträde, alla tog med sig egen mat och dryck. En tradition som lever kvar sedan ankracet startade för 13 år sedan. Det var grillfester längre tillbaka också, men då var det samtidigt logdans i Dönjegården. Några år stod bygdegårdsföreningen för både mat, dryck och underhållning, men då tog man entré. Skålboys var ett av banden som underhöll, bland annat 2002.
   I år kom kolgrillarna till användning igen. Förra året var det elgrillar som gällde i eldningsförbudets spår. Men i år kom det riktiga grilloset fram igen, en doft som bara förekommer när det grillas traditionellt.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN 2019. Närmast kameran Eva Sannefur och en pizzaätande Eje Sannefur.


FÖRFEST. Grillmaten är inte klar än, men här är det förfest med Nygårds, Wickbers och Sannefurs.


JAKOB OCH GÄNGET. Jakob Iljegård vid grillen har sällskap av Niklas Larsson, Patric Wickbers och Eric Alfredsson.


FLÄSKFILÉ MED MERA grillades och åts.


BLÖTT UTE, MEN TORRT INNE. Grill- och familjefesten lockade ett 40-tal deltagare.


ÖVERBELASTAT. En kaskad av regnvatten ur ett av stuprören vid Dönjegården.

Se fler bilder från ankracet och grillfesten här!
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida