Röste.nu – Bygdens Nytt nr 4 2018


Nyheter

Foto: Gerhard Habringer, 2018.
SKOGEN BRINNER. Skogsbränderna i Ljusdals kommun startade efter blixtnedslag andra veckan i juli. De extremt torra markerna gjorde att elden spred sig blixtsnabbt och räddningstjänsten förlorade kontrollen över den.

Unika bilder från skogs-brändernas Ljusdal

KÅRBÖLE/RÖSTE 27 augusti 2018
Under tre veckor under sommaren 2018 härjade omfattande och mycket svårsläckta skogsbränder i skogarna kring Ljusdal. Kårböle, Ängra och Enskogen blev kända ortsnamn i hela Sverige. I mitten av juli var bränderna som intensivast. Gerhard Habinger från Röste hade ett ärende till Ljusdal med en bekant som ville se hur det stod till med skogen. Under flygningen passade Gerhard på att fotografera och bilderna ser ni här intill. Rök och eld på enorma ytor. Man beräknar att ungefär 10 000 hektar skog gick upp i rök i Ljusdals kommun, och då är det mindre än vad man trodde från början. Även före detta Röstebon och fotografen Kalle Nordqvist fick i ett tidigt skede bilder från branden i Kårböle, som vi fått förmånen att publicera.Foto: Gerhard Habringer
SKOGSBRÄNDERNA I LJUSDALS KOMMUN SOMMAREN 2018.


Foto: Gerhard Habringer
SKOGSBRÄNDERNA I LJUSDALS KOMMUN SOMMAREN 2018.


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.
BRANDRÖKEN NÅDDE RÖSTE. På torsdagsmorgonen den 19 juli låg brandröken som en dimma över byn. Lukten var intensiv och den så kallade smoggen kom med vinden från katastrofområdena i Ljusdal. Värmen var också påtaglig hela dagen med omkring 30 grader i skuggan.


Foto: Kalle Nordqvist, 2018
HELIKOPTRAR SLÄCKER. Helikoptrar från Sverige, Norge och Danmark och andra länder från kontinenten hjälps åt att vattenbomba stora områden. Bilden tagen strax utanför Kårböle..


Foto: Kalle Nordqvist
SKOGSBRANDEN I KÅRBÖLE JULI 2018.


Foto: Gerhard Habringer
SKOGSBRÄNDERNA I LJUSDALS KOMMUN SOMMAREN 2018.


Foto: Gerhard Habringer
SKOGSBRÄNDERNA I LJUSDALS KOMMUN SOMMAREN 2018.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 4 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida