Röste.nu – Bygdens Nytt nr 4 2018


Ordföranden har ordet
Även på Malta har man koll på ankracet...

Hej igen medlemmar och läsare!
Vilken sommar vi fick! Varmt och skönt i flera veckor, ja ända från maj till mitten av augusti stort sett, men även väldigt torrt. Synd om djur och bönder. Jag har badat varje dag, vilket inte hör till vanligheterna. Men nu är det slut på sommaren och värmen, hösten står för dörren, men låt oss inte deppa för det. Det finns mycket att se fram emot i höst, inte minst här i byn. I skrivande stund (6 september) regnar det, och det behövs verkligen efter torkan.


   I backspegeln:
Ankracet drog mycket folk. Ett 60-tal personer fanns vid bron när ankorna gick i mål. Stort grattis till vinnarna! En Röstebo på Malta och två som fortfarande bor här fick pris. Har aldrig hänt tidigare att någon på Malta vunnit ankracet, men någon gång ska vara den första. Tack vare en målkonstruktion med nät och två bra ankvakter, Tomas Frisk och Bengt Tegnér, var det ingen anka som smet i år. Alla 304 är i tryggt förvar inför 2019.
   Det blev lite struligt gällande grillningen i och med det totala eldningsförbudet, så för att kunna grilla över huvud taget fick vi köpa in elgrillar, som inte behövde vare sig kol eller tändvätska. Vi flyttade grillningen under ankracet till Strandbergs där vi fick el. Tack till Sven-Olof för det.
   Under grillfesten på Dönjegården samma kväll fattade en av de nya grillarna eld och kan tyvärr inte användas mer. Man skulle fylla vatten i grillens botten innan man använde den, men det hade vi missat helt. Vi ska köpa in en till elgrill, för man vet inte hur kommande somrar blir, om det blir normalväder eller extremväder. Pilkastningen under samma fest inbringade inte mindre än 700 kronor till föreningen. Så roligt att en lek kan ge så mycket. Då tänker jag inte bara på klirret i kassan utan även att det är ett trevligt inslag under den årliga festen.
   Vi hade en namnförslagslåda till robotgräsklipparen framställd i sekretariatet under ankracet. Det vinnande bidraget blev Snoddas, som nu vår nya medhjälpare får heta. Anna Wallberg och Lisa Fürst var de två som föreslog Snoddas. Vi tackar för alla inkomna förslag. Den riktige Snoddas kunde väl aldrig drömma om att han skulle få namnge en robotgräsklippare 37 år efter sin död.

   Fram till och med november händer följande:
Kräft- och surströmmingsfest i Dönjegården lördag 22 september. Det är femte gången vi har en kombinerad fest. Anmälan till mig senast onsdag 19 september, så att vi hinner inhandla maten i relativt god tid.

   Under Bygdegårdarnas Riksförbunds kulturvecka 20–28 oktober kan vi tyvärr inte ha några aktiviteter då Dönjegården är uthyrd båda helgerna. Däremot ska vi ha en utställning med tavlor av Sven Hjelm på grötfesten den 8 december. För många år sedan hade vi något liknande då Henrik Lang ställde ut äldre bilder från Röste. Jag tror det var 2002, men då gick festen under namnet De äldres dag.

   Årets badresa går till Aqua Nova i Borlänge lördag 10 november. Vi kände efter förra årets maratonresa till Västerås att det skulle vara något mer lättsmält denna gång. Förra årets resa tog tolv timmar i anspråk och flera hade svårt att få liv i barnen 04.30. Nu kan man sova längre då avfärden är framflyttad två timmar. Klockan 08.00 avgår bussen mot Dalarna. Anmälan till mig som vanligt på 0278–200 90.
   Grattis till alla Björktjärabor för vinsterna i Postkodlotteriet! Vi vet inte om det är några av Er som är medlemmar hos oss som vann, men roligt att postnumret drogs i alla fall. Se reportage här.

  Det var allt för nu! Ha de’!

Nina Norell
ordförande för Röste Bygdegårdsförening– tidning för Röste utgiven av Röste Bygdegårdsförening
Utgivningsplan: Januari, april, juli, september och november.
Ansvarig utgivare: Nina Norell
Redaktör: Pär Nordqvist
Upplaga: 320 exemplar
Har du nyhetstips? Ring 070–365 74 83.
Bygdens Nytt ansvarar ej för icke beställt insänt material. Tidningen arkiveras digitalt.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 4 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida