Röste.nu – Bygdens Nytt nr 4 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
JOHANNA TAR HAND OM PAPPAS VINST. Hans-Göran Göransson heter segraren i årets ankrace, men eftersom han befann sig i Spanien då tävlingen avgjordes och för övrigt bor på Malta, fick dottern Johanna och sonen Algot vara ombud och ta emot pappas prispengar och diplom.

Röstebo på Malta vann årets ankrace

RÖSTE 11 augusti 2018
Förra året regnade det under hela ankracet och Galvån var nästan som en älv. Det blev ett rekordsnabbt lopp. I år var det varmt och soligt men ovanligt lite vatten i ån. Det medförde att årets ankrace blev ett av de långsammaste i tävlingens tolvåriga historia. Segraren i år heter Hans-Göran Göransson, före detta Röstebo som numera bor på Malta.


Ett annat dilemma inför årets ankrace var huruvida det skulle gå att grilla på Dönjegården på kvällen med tanke på det utfärdade totala eldningsförbudet i slutet av juli. Men föreningen fann på råd och köpte in två elgrillar, som inte berördes av förbudet. På sätt blev det en annorlunda organisation av matserveringen före tävlingen. Mattältet behövdes inte, nu fanns försäljning av korv och hambugare på andra sidan bron vid Strandbergs.
   Strax efter klockan tolv började folk att anlända till målområdet vid bron. Tipsrunda för stora och små ägnade sig ganska många åt. Flera sa att frågorna var ’’omöjliga’’ eller i gränslandet kring. Bäst bland de vuxna blev Arne Dahl och sonen Emil med åtta rätt av tolv möjliga. Sedan drog det ihop sig till ’’anktion’’ med kommentatorn Hans Lindberg och bygdegårdsföreningens ordförande Nina Norell. Fyra utmanarankor bjöds ut till högstbjudande. Bland dem märktes ’’Skyfall’’ och ’’Kvitter’’. Skyfall var en mycket taggad anka, redo för mycket vatten och hårda tag. Kvitter däremot var lite mer lågmäld och märktes mest på Twitter, det världsberömda sociala mediet. Den dyraste ankan gick för 250 kronor. Faktum är att ingen av utmanarankorna vunnit tävligen, så det var kanske dags nu.
   Klockan 13.20 var samtliga 304 ankor förlösta i vattnet vid Karl-Jans flytbrygga. Ungdomarna Vera Fürst, Isak Engstrand, Annabell Runestig och Märta Myhrberg var årets ankstartare. Isak och Vera följde sedan efter i kanot och höll kontakten med målområdet om ställningen i tävlingen. Vattennivån var mycket låg i ån, så ankornas färd mot målet gick sakta, till skillnad från förra året då det sattes hastighetsrekord – loppet tog drygt elva minuter.


Har köpt tio anklotter varje år
På bron hade ett 60-tal åskådare samlats för att följa årets ankrace. Väntan på att de första ankorna skulle komma fram i åkröken blev i år långdragen. En anka som brutit sig loss från klungan och som var i ledningen länge var nummer 297. Den såg ut som den självklara segraren ju längre mot mål den kom. Men ett 50-tal meter från mållinjen vek den plötsligt av från sin bana och stannade vid åkanten. Efterkommande anka gick samma öde till mötes. Sedan blev det en ganska lång väntan innan nästa segerkandidat dök upp. Men så kom nummer 134 i, för det här loppet, ganska hög fart. Ankvakt Tomas Frisk fick efter en halvtimme vid målsnöret ta hand om segraren. Ankan tillhörde Röstebon Hans-Göran Göransson, som numera bor på Malta. Under ankracet befann han sig i Alicante i Spanien och kunde inte ta emot sitt pris. Dottern Johanna med sonen Algot tog emot diplom och de 5 000 kronorna i kontanter. Nina Norell nådde Hans-Göran på telefon en stund senare:

Foto: Pär Nordqvist, 2008. Kamera: Nikon D50.
HANS-GÖRAN GÖRANSSON.

   – Så roligt att vinna! Det var samtidigt oväntat. Det är faktiskt andra gången för mig. Jag vann tredjepriset för bra många år sedan, säger Hans-Göran.
   En titt i statistiken visar att det hände för tio år sedan, 2008. Han berättar vidare att han sedan ankracet startade köpt tio lotter varje år, och nu kom högvinsten.
   – Nu har jag all anledning att använda pengarna till att köpa tio ankor i tio år till! säger Hans-Göran och skrattar.


Fick mammas pris
När segerankan gått i mål blev resten av tävlingen ännu en väntan på att tvåan och trean skulle uppenbara sig. Det tog 31 minuter från starten vid Karl-Jans hage till att segerankan gått i mål och tvåan och trean tog ytterligare tolv minuter på sig, totalt blev den sammanlagda tävlingstiden 43 minuter. Av de siffrorna att döma är årets ankrace ett av de långsammaste sedan starten 2006, vilket det låga vattenståndet i Galvån var en bidragande orsak till.
   Officiellt blev Maria Frost från Röste tvåa med anka 220, men hon överlät segern till sonen Calle, som kom som en raket på mopeden när han fick veta att han inkasserat 1 000 kronor.
   – Roligt att vinna, särskilt när man inte är här, säger Calle Frost. Trea blev Patric Wickbers som vann 500 kronor med anka 138.
   Från arrangörshåll är man nöjda med årets tävling och den nya placeringen av sekretariatet på andra sidan bron blev en positiv erfarenhet. Troligen blir det modellen framöver. Samtliga 304 ankor fångades in och är redo för 2019 års tävling. De får vila sig i form i nästan ett år.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ANDRAPRISTAGARE. Calle Frost från Röste kammade hem tusen kronor. Mor Maria efterskänkte sin vinst. Vilken snäll mamma!


TREDJEPRISTAGARE. Patric Wickbers vann 500 kronor.


ANKRACESTART I RÖSTE. På bryggan ser vi Isak Engstrand, Annabell Runestig, Märta Myhrberg och Vera Fürst.


ANKSTÄNK. Det stänker och skvätter om ankorna när de når vattenytan.


LOKALTIDNINGEN GÖR REPORTAGE. Erika Marcusson, reporter från Ljusnan, bevakade årets ankrace.


SKOJ BAKOM NÄBBEN. Visst blir man full i skratt när man blir fotograferad med denna attiralj. Kommentatorn Hans Lindberg bjöd på det.


DÄR SATT DEN! Tomas Frisk kastar in anka 134 mot land.


SEGERANKORNA. 134, 220 och 138 hamnade på pallen.


NYSTEKT HAMBURGARE. Hanna Eriksson får en varm och nystekt hamburgare i sitt bröd av Ulrika Sollander.


KÖ FÖR TIPSRUNDA. Många ville gå tipsrundan med frågor för både barn och vuxna. Här förser sig Anders Egdahl med sambo med papper, penna och skrivunderlag.
Grill- och familjefest på Dönjegården


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
LÄCKRA FÄRGER. Kött och majskolvar på en av de nya elgrillarna under årets grill- och familjefest på Dönjegården.

Premiär för elgrillsfest på Dönjegården

RÖSTE 11 augusti 2018
Grillning eller inte? Det var frågan i slutet av juli när extremvärmen tvingade Länsstyrelsen Gävleborg att utfärda totalt eldningsförbud. Det innebar att grillfesten på Dönjegården i augusti bara var att glömma, mer eller mindre. Men det löste sig. Två elgrillar införskaffades och därmed var saken – biff!


Och biffar, kött och grönsaker var just det som hamnade på elgrillarna denna afton. Ett 40-tal personer deltog i grill- och familjefesten i skvalpet efter ankorna i ån. Skulle segraren infinna sig på festen? Nej, det var inte möjligt eftersom Hans-Göran Göransson befann sig i Spanien, men vem vet, han kanske grillade i Alicante samtidigt?

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN. Lisa Fürst med dottern Vera och Björn Engstrand har just börjat äta kött och potatissallad. Det här var en mer näringsriktig potatissallad med grönsaker och ingen gräddfil.


GRILL- OCH FAMILJEFEST 11 AUGUSTI 2018. Eric Alfredsson och Hanna Heine med sonen Elis samt Kristina Rönn med sällskap


POPULÄR PILKASTNING. Marie Nygårds testar lyckan och skickligheten.

Se fler bilder från ankracet och grillfesten här!
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 4 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida