Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
ELDAR PÅ. Patric Wickbers lägger ved på brasan, eller kasen, eller vad den nu ska kallas. Årets Valborgsfirande i Röste genomfördes utan sedvanlig majkase, men med två eldkorgar – ett firande i miniformat.

Valborg i miniformat när kasen fick korgen
Första gången på 28 år som Rösteborna blev utan traditionell eld

RÖSTE 30 april 2018
Har det någonsin hänt tidigare att man firat Valborg utan kase i Röste? För 28 år sedan kunde kasen på Träskrinnsbacken inte tändas på grund av de torra markerna. I år blev firandet vid Dönjegården till viss del avslaget av samma anledning. Två eldkorgar ersatte kasen.


Vintern var klen och våren varm 1990. Valborgsfirandet på Träskrinnsbacken blev inte som det brukade då det troligen utfärdats eldningsförbud och ingen kase fick tändas. Men det fick ingen veta förrän folk var på plats för att fira Valborg. Men det är nästan 30 år sedan och sedan dess har inget liknande inträffat – förrän i år. Den långdragna vintern stopp för leveranser av kasmaterial till isbanan vid Dönjegården. I mitten av april var det fortfarande decimetertjockt lager snö, både på planen och vägen dit. Bygdegårdsföreningen gick ut med nyheten att det blir Valborg utan kase, men det blev ändå två små våreldar i korgar, som Urban Wickbers tände vid 20-tiden. Ungefär samtidigt drogs vinnarna i kontantlotteriet och då hade det kommit lite folk. När det var som mest fanns ett tjugotal Valborgsfirare vid Dönjegården. Men det blev ett stort tapp mot för hur det brukar vara.
   – Vi kanske inte skulle gått ut med rubriken ’’Valborg utan kase’’ i tidningen, det blev ett rejält sänke för arrangemanget. Vi skulle ha skrivit ’’Annorlunda Valborg’’ och kanske lockat folk på det sättet. Men läste man artikeln och annonsen så fick man ändå veta att det skulle bli någon form av våreld. Men det är svårt att ersätta en kase med eldkorgar, säger Nina Norell, ordförande för Röste Bygdegårdsförening.
   Det blev en ganska kort Valborgskväll. När elden i korgarna falnade så småningom var det inte många kvar. Nere på isbanan smällde några ungdomar av sina pyrotekniska pjäser, så den karaktäristiska krutdoften uppenbarade sig. En vacker solnedgång kunde man också beskåda. Någon sa att himlen hade sin egen kase i år, och det kanske stämmer.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83
VALBORG 2018. Det blev ett annorlunda Valborgsfirande i Röste i år. Ingen majkase, och inte så många besökare heller. Det såldes dock korv och fika som vanligt.


HÄR LÄMNAR DE FIRANDET – FÖR TIDIGT. Det fanns inte så mycket att se i Röste denna Valborg, därför valde några att åka hem ganska tidigt.


FIKASTUND OCH SAMKVÄM. Joakim Stigsvala med dottern Maja och hustrun Maria samt
Björn Leijnegard.HAR FIRAT FÄRDIGT. Lisa Fürst och föräldrarna Anna och Lennart samt Karin Karlsson med dottern Anna Börnow lämnar Valborgsfirandet.


PÅ ISBANAN. Spår efter fjolårets kase finns kvar fortfarande. Här smälls det. Björn Leijnegard ser till så att ingen skadar sig.

Se fler bilder från Valborgsfirandet här!
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida