Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7100.
GLADA OCH FÖRVÄNTANSFULLA. Amanda Bååth och Ida Hansemon gick båda det Ekonomiska programmet vid Hälsingegymnasiet, och nu ligger sommaren och framtiden framför dem. Båda kände glädje blandat med funderingar kring vad som ska hända framöver.

Nybakade Röstestudenter firade
Varmt och soligt när Ida och Amanda tog klivet ut i framtiden

BOLLNÄS/RÖSTE 8 juni 2018
Ida Hansemon och Amanda Bååth.
Där har ni två ungdomar, två studenter från Röste. Båda tog studenten vid Ekonomiprogrammet på Hälsingegymnasiet på torsdagen – en dag de kommer att minnas i resten av livet. Och livet är just vad det handlar om nu. Vad ska hända efter skolan, både i sommar och längre fram?


Klockan elva påbörjades årets studentsläpp på Hälsingegymnasiet. Klassvis sprang eleverna nedför trappan till trädgården, som var fylld med föräldrar, syskon, släkt och vänner, utrustade med blommor, studentskyltar och kameror. Kramar, grattisönskningar och blombuketter med blågula band runt halsen blev det under de första minuterna eleverna kunde kalla sig studenter. Naturprogrammet var först ut sedan biträdande rektor Dennis Malmberg hållit ett kort inledningsanförande. Sedan kom Ekonomiprogrammet och Teknikprogrammet.
   I klass EK15B gick Ida Hansemon och Amanda Bååth, båda häst- och ridintresserade. Ida har tävlat i hästhoppning sedan barnsben. Hon deltog som elvaåring i SVT:s Ponnyakuten och har därefter blivit SM-mästare i olika klasser flera gånger. På gymnasiet studerade hon vid Ekonomiprogrammet.
   I trädgården utanför skolan ställer Ida och Amanda upp på bild för en hel drös fotografer. – Det som varit roligast under gymnasiet var att driva UF-företag, samt att få olika utmaningar. Nu känns det skönt att ha klarat av gymnasiet och jag ser fram emot nya utmaningar, säger Ida Hansemon.
   I sommar ska hon jobba på Bollnäs Bostäder och fundera på vad hon ska läsa till senare. Tävlandet på hästryggen har vilat de senaste åren, mycket på grund av studierna. Någon ny satsning är inte aktuell just nu.
   – Hästhoppningen får vänta ett tag. Nu prioriterar jag annat, säger Ida.


Fixa första jobbet
Amanda Bååth har stortrivts på gymnasiet:
   – Det bästa har varit gemenskapen i klassen och känlsan av trygghet i skolan samtidigt som utbildningen varit intressant, säger Amanda.
   När sommaren är slut ska hon försöka fixa sitt första jobb, men det är lite oklart vad det blir. Intresset för hästar och att ridning kommer att finnas kvar. Kanske blir det ett yrke som har med djur att göra, inget är bestämt ännu.
   Studenten avslutades med samling för alla avgångselever i danspaviljongen på Långnäs där eleverna bland annat fick ta emot betygen, en ganska viktig del av examen. Det är ju bland annat för dem som de jobbat i tre långa år.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


RÖSTESTUDENT. Ida Hansemon med blommor, ballonger och gott att dricka. Fredag 8 juni 2018 – en dag att minnas.


BRORSAN GRATTAR. Idas lillebror Theodor var en av många gratulanter i Hälsingegymnasiets trädgård.


ALLA VÄNTAR PÅ STUDENTYRAN. Utanför skolan har familj, släkt och vänner samlats för att få ta del av studenternas glädjeyra.


EK15B RUSAR UT. Här är eleverna i en av klasserna i Ekonomiprogrammet. De har nu en ljus framtid med studier, jobb och annat skoj.


’’DÅ STÅR FLICKORNA PÅ RAD’’ Orup sjunger om pojkarna på rad, här är det flickorna. Elever ur klass EK15B och kanske några till.


GJORDE STAN PÅ TRAKTORSLÄP. Det är tradition att åka traktorsläp på studenten. Här är ett ekipage på Nygatan i Bollnäs.


GLADA STUDENTER. Äkta glädje från studenter som säger sig vara ’’sämst på test, bäst på fest’’.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida