Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
BRÅDA DAGAR I VÄXBO. Det rådde febril aktivitet i Lanthandeln Café & Keramik i Växbo första lördagen i juni. Affären öppnade inte bara för sommaren utan gjorde en nyöppning efter att försäljningsplanerna gått i stöpet. Malin Arefjärd-Eklund, dottern Nelli och Elin Lundman hade fullt upp med att ta emot glassbeställningar.

RÖSTE 2 juni 2018
I höstas var de på väg att sälja sin rörelse i Växbo. Den kombinerade glass- och keramikaffären kändes för tungrodd att fortsätta att driva. Även nu i våras var den till salu, men det blev ingen affär. Det kommer inte bli någon heller. Nu satsar Thomas Eklund och frun Malin vidare i Växbo med en uppdaterad version av rörelsen.


Så brukar det heta på datorspråk i alla fall, men det kan också gälla andra saker som förändras och utvecklas till det bättre. Lanthandeln Café och Keramik öppnade i Växbo för tre år sedan och har varit en succé sedan dess. I tre somrar har hemtillverkad glass i olika sorter samt lika hemtillverkad keramik sålt över förväntan. Våren 2017 öppnade ägarna även en smårätters-restaurang i Bollnäs centrum och även där blev det framgångar. Små Rätter & Company håller fortfarande öppet. I samma veva började Thomas Eklund och Malin Arefjärd-Eklund att fundera på hur de skulle orka att driva rörelserna. Malin har också sin keramiklada Miss Malas keramik hemma på gården i Röste. Den öppnade samma sommar som de blev Röstebor för fyra år sedan. Tre verksamheter samtidigt, mer eller mindre, beroende på årstid. Orkar man det? Tveksamt ibland.
  Funderingarna ledde till beslut om försäljning av lanthandeln för att kunna satsa mer på restaurangen och keramikladan. Den första försäljningsannonsen lades ut i höstas, men ingen uppgörelse nåddes då. Nu i vår var huset fortfarande till salu och den här gången var det nära att det blev affär, men i sista stund hoppade den tänkta köparen av innan några papper hann skrivas under. Då tog sig paret en funderare till och kom fram till att det är synd att sälja ett vinnande koncept.
   – Vi resonerade vid försäljningen att vi antingen skulle avveckla eller utveckla, och nu blev det till att utveckla ändå till slut. Vi kände det ännu starkare när köparen hoppade av, säger Thomas Eklund.


Menyer ger mer variation
I sommar har lanthandeln öppet från och med 2 juni. Det var en strid ström av gäster under premiärdagen. I glasstillverkningsrummet var det fullt upp. Antalet glassorter har utökas i och med att glassmenyer införs.
   – Skillnaden i år med menyerna är att vi får mer variation i utbudet, det blir ett tiotal olika glassmenyer. Det blir med andra ord glass i ännu större lass, vilket innebär mera jobb, kanske mera stress, men det är något som man får på köpet i den här branschen, säger Thomas Eklund.
   Körsbärsglass, kladdkakeglass och citronsorbet har varit några av smakerna som erbjudits tidigare, och de kommer att kompletteras med en rad andra, bland annat Daim, banandröm och äppelpaj.
   Det blir alltså fjärde sommaren som den kombinerade verksamheten håller öppet mitt i Växbo, vilket uppskattas av både Växboborna och turister. Redan för ett par år sedan fick lanthandeln högt betyg av kunder och recensenter, och betyget lär inte bli sämre nu.
   Barnen i familjen har blivit så stora nu att de kan avlasta sina föräldrar. Äldsta dottern Nova har fått förtroendet att hålla i glasstillverkningen då och då. Hon och de andra har genom åren lärt sig hur verksamheten ska drivas.
   – Nova blir vår högra hand och det känns bra. Allt det här blir helhjärtat, något nytt och kul. Vi vill att det ska förvaltas väl, säger Malin.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


SATSAR PÅ NYTT. En helhjärtad nysatsning på keramik och glass blir det i sommar i Växbo. Lanthandeln Café & Keramik går in i en delvis ny fas.


’’VÄLKOMNA TILL VÄXBO!’’ Medan Thomas tillverkade glass ställde Malin och dottern Nelli upp för en bild vid ingången till lanthandeln.


HEMMAGJORD GLASS. All glass som säljs är tillverkad i butiken. Det har aldrig funnits så stort glassutbud som nu.


FULL RUSCH PÅ PREMIÄREN. Folk kom hela tiden till lanthandeln under premiärdagen. Glassen på stubben lockade.


ÖPPNADE 2015. Den kombinerade glass- och keramikbutiken öppnade för tre år sedan, inte långt efter att dåvarande lanthandel stängt.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida