Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
NELLY DROG IGÅNG NATIONALSÅNG. Nelly Göransson var den som till slut tog ton och satte igång sjungandet av nationalsången. Hon har stöd från mamma Johanna Göransson och Åse Järpenge.

Fortsatt lågt intresse för nationaldagen
Bara 20 personer firade i år • Nu ifrågasätts evenemangets framtid

RÖSTE 6 juni 2018
Förra året rasade antalet besökare vid nationaldagsfirandet på Dönjegården, mycket beroende på vädret men också konkurrens utifrån. I år upprepade sig historien. Det kom bara ett 20-tal personer på årets nationaldag. Nu funderar bygdegårdsföreningen på om firandet ska vara kvar till nästa år.


Sedan 2005 har Röste Bygdegårdsförening haft nationaldagsfirande på bygdegården och genom åren har firandet varit välbesökt. Mellan 30 och 40 personer har druckit nationaldagskaffe på altanen när det var som mest. Men de senaste åren har något hänt. Förra året kom bara 20 personer och i år inte många fler. Den värmebölja som rådde under hela maj var visserligen utbytt mot betydligt lägre temperaturer och det kan förstås ha påverkat. Men i år var konkurrensen från större evenemang i Bollnäs ännu hårdare än förra året. Stort firande på Brotorget med tal av kommunalrådet klockan elva och sedan fortsatta aktiviteter ute på Långnäs i Föreningsalliansens regi, bland annat fotbollscuper och klätterväggar för barn och unga. Föreningsalliansen syftar till att lyfta föreningslivet men de föreningar som inte är aktiva i alliansen kan däremot få konkurrens från den.
   – Det är märkligt att vi ute i byarna känner av den här konkurrensen när vi egentligen inte skulle behöva. Men vi har knappa resurser och kan inte tävla mot arrangemang i stan. Det finns för lite här att göra för barn och ungdomar, säger Åse Järpenge, sekreterare i föreningen och personal vid firandet i Röste.
   Bortsett från det avlöpte allt som vanligt. Flaggan hissades klockan åtta och sedan drog firandet igång klockan ett. Nationaldagskaffe med flaggprytt kaffebröd fanns att köpa, bänkborden stod framme med sommarblommor och flaggan vajade i vinden. Det pratades om än det ena, än det andra vid borden – nationaldagen är ett tillfälle för byborna att umgås och prata om tillvaron.


Quiz om Melodifestivalen
Åse Järpenge tog till orda och bjöd på en Melodifestival-quiz med blandade frågor från både svenska festivalen och Eurovision Song Contest. Bland frågorna fanns den om vilken artist som först erbjöds låten ’’Främling’’ som blev Carola Häggkvists stora genombrott 1983, men som tackade nej, och rätt svar är Kikki Danielsson. Och vilket år var det som Tysklands Nicole vann med ’’Ein bißchen Frieden?’’ Det var svårare, men någon gissade rätt: 1982.
   Det gick lite trögt när nationalsången skulle sjungas. Den som löste knuten var Nelly Göransson, 8. Hon tog tillsammans med mamma Johanna Göransson och Åse Järpenge ton, och de som kände för att sjunga gjorde det. Sedan var allt över för i år. Bygdegårdsföreningen ska fundera över firandets framtid eftersom trenden är vikande gällande antal besökare.
   – Något måste till för att locka folk, vi ska planera bättre nästa år, om firandet ska vara kvar, säger Åse.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


HEMBAKAT NATIONALDAGSBRÖD. Det här kunde man köpa tillsammans med kaffe eller saft på nationaldagen i Röste. Flaggan i topp!


BLAND DE FÖRSTA PÅ PLATS. Här är fyra av det 20-tal nationaldagsfirare som infann sig på Dönjegården. Från vänster Ulf Larsson, Lars Nygårds, Elin Nygårds och Niklas Larsson.


FIKA FÖR KUNG OCH FOSTERLAND. Karin Karlsson, Ingemar Gustafsson och Inga-lill Gustafsson dricker nationaldagskaffe.


EXTRAHJÄLP. Sixten har fått tag på en Piasavakvast som han testar på altangolvet. Extrahjälp på nationaldagen med andra ord.


NATIONALSÅNG. Här sjungs Sveriges nationalsång. Närmast kameran Alice och Einar Zetterlund samt Karin Karlsson.

Se fler bilder från nationaldagsfirandet här!
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida