Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
HÖGVATTEN VID KRAFTVERKET. I mitten av maj rådde kraftigt förhöjda vattennivåer vid Dönje kraftverk i Röste. Vårfloden hade drabbat Hälsingland.

En vild och livsfarlig älv
Många år sedan Ljusnan var så stor i mitten av maj

RÖSTE 16 maj 2018
Enorma vattenmängder forsar fram från kraftverksdammen i Dönje, där luckorna öppnats mer än normalt för att släppa förbi smältvatten. Ändå hade vattennivån sjunkit ungefär en meter när bilderna togs. Det är länge sedan vårfloden gjorde ett så här starkt avtryck på vattendragen i Hälsingland, men så har vintern 2017–2018 kallats för extremvinter också av meteorologerna. Här är ett axplock bilder som visar läget vid Dönje kraftverk den 16 maj. Man ville inte hamna i vattnet, det skulle med största sannolikhet blivit ens sista bad. Men längre ner mot Klumpströmmarna var vattnet betydligt lugnare, kanske hade man överlevt ett dopp där.KOKLIKNANDE TILLSTÅND. Men vattnet kommer direkt från fjällen så varmt är det inte, direkt.


SKUMPA ELLER POMMAC. Men någon champagne är det inte tal om, bara virvlande smutsigt vatten.


HÖGSOMMARVÄRMEN ORSAKADE PROBLEM. Den tidiga värmen i maj fick snön att smälta väldigt snabbt och det resulterade i att älvarna svämmade över. Ljusnan har inte varit så här stor på många år.


ÄLV I NERVÖST TILLSTÅND. Finns ingen stabilitet – ett vildvatten med andra ord.


DAMMLUCKORNA VID DÖNJE. De stora dammluckorna har åtskilliga ton vatten att hålla emot.


KLUMPSTRÖMMENBORTANFÖR DÖNJE KRAFTVERK. Vattnet är lugnare än, men bada? Nej!


JERRY KOLLAR LÄGET vid Klumpströmmen.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida