Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Valborgsfirande vid Dönjegården


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
ÅRETS MAJKASE I RÖSTE. Eld och lågor blev barnen för att de fick smälla vid elden. Här är Nils Sköld.

Våren firades in i Röste

RÖSTE 30 april 2017
Många var de som beklagade sig över det kyliga vädret under Valborgsfirandet vid Dönjegården i Röste, men få gjorde något åt det. Ändå blev det ett trevligt firande av vårens ankomst. Några drygade ut sin egen kassa av ren tur, medan andra lät pengarna gå upp i rök till antingen sånt som smäller eller sånt man äter.


Nyhet för i år var att besökarna kunde parkera även på åkerplätten mittemot Dönjegården då den var oplöjd. Bygdegårdsföreningen har fått lov av markägaren att bruka marken för parkering så att det blir färre bilar vid gården. Och visst blev det mycket folk på årets Valborgsfirande. Uppskattningsvis deltog ett 60-tal personer, både från byn och utifrån. Strax efter klockan åtta tändes majkasen nere på isbanan av Henrik Olofsson och Stefan Bengtsson. Samtidigt drogs vinnarna i kontantlotteriet på altanen, och vilka som vann kan ni läsa längre ner på sidan.
   I år var det inga problem att få kasen att brinna, trots den kraftiga snödämp som kom i början av Valborgsveckan, då det blev det sista snökaoset för säsongen. Smällare och raketer är fortfarande populära bland barn och ungdomar, precis som för 35 år sedan när det begav sig för en annan. För nere på isbanan satt man på huk med cigarettändare och försökte fjutta på smatterband och raketer i avfyrningsramp. Det small som om någon sköt med gevär, ja ännu värre ibland och den gråblåa aprilhimlen lystes upp av fyrverkerierna. Värmen från kasen skulle kunna ha spridit sig till de frysande, men man måste gå nära för att ta del av energin från lågorna.


Manskören har slutat
En annan nyhet var en tipsrunda där frågorna kretsade kring Röste. Samtliga som deltog fick en Röstealmanacka, då de kvarvarande inte längre var säljbara. Eric Alfredsson hade hela familjen och tillresta släktingar med sig och de fick så gott som alla almanackorna eftersom de nästan var de enda som gick tipsrundan. För övrigt stämde Eric Alfredsson och Henrik Olofsson upp i sång och framförde en av de klassiska vårsångerna på altanen, men sen blev det tyst igen.
   Visst kan en kör sätta extra guldkant på ett Valborgsfirande. De klassiska vårsångerna framkallar i kombination med ljudet från smällare och raketer de där sprittande vårkänslorna. Senast en kör sjöng i Röste var 2007, premiäråret för firandet vid Dönjegården. Bollnäs–Arbrå manskör stod då för sången, en kör som numera är nedlagd. Den framträdde för sista gången i Lottefors kapell på första advent 2015.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


MARKSOL. Det här kallas marksol och är ett mindre fyrverkeri som är lite snällare, med andra ord smäller det inte så mycket.


VÄLBESÖKT FIRANDE. Minst 60 personer firade Valborg i Röste.


KORV OCH FIKA PÅ ALTANEN. Lars Nygårds och Sven-Olof Strandberg med flera köper sig något ätbart på altanen.


Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
ÅSE TOG HEM FÖRSTAPRISET. Åse Järpenge, sekreterare i bygdegårdsföreningen, vann första pris i årets kontantlotteri. I kuvertet ligger 3 000 kronor i kontanter.

Lokal trio vann i kontantlotteriet

RÖSTE 30 april 2017
På Valborgsmässoafton firades vårens ankomst vid Dönjegården i Röste. Samtidigt drogs vinnarna i Röste Bygdegårdsförenings kontantlotteri. Förstapriset, 3 000 kronor i kontanter, gick till en förvånad Åse Järpenge från Fröste.


Det var en förvånad Åse som tog emot vinstkuvertet med pengarna. Hon hade deltagit i dragningen tillsammans med Nina Norell och hade ingen tanke på att vinna själv. När vinnande lottnumret 007 lästes upp kom hon inte ihåg att det var hennes lott, utan det kom som en överraskning när lottlistan kollades. Åse vann alltså förstapriset på den lott som hon sålt till sig själv.
   – Faktum är att jag köper tio lotter varje år till mig själv och barn och barnbarn och några till. Det är lika när det är ankrace. Men att jag skulle gå och vinna hade jag ingen förhoppning om direkt, ingen önskan heller. Jo det är bra med pengar, men jag köper lotterna först och främst för att någon i familjen ska vinna, säger Åse. Hon vet redan vad hela summan, eller en del av den, ska gå till:
   – Jag fick restskatt för förra årets inkomster och jag tror att pengarna går till att betala den, blir något över så blir det säkert något roligare, något som man uppskattar mer.
   Andrapriset på 1 500 kronor gick till nyinflyttade Fröstebon Hanna Svensson och tredjepriset till Benny Granath, som haft matjord i fickorna det senaste året. Han vann i förra årets kontantlotteri också, då 1 500 kronor.
   – Jag bara väntar på den stora vinsten, den ska väl komma den också, säger Benny och tänker kanske på förstapriset i ankracet, eller kanske sju rätt på Lotto eller något ännu större, storpotten i Eurojackpott.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ANDRAPRISET GICK TILL HANNA. Hanna Svensson från Fröste vann andrapriset
och kasserade in 1 500 kronor.’’TACK FÖR VINSTEN, NINA!’’ Benny Granath vann 750 kronor och kramar om Nina Norell.


HÄR DRAS VINNARNA. Sekunderna senare stod Åse Järpenge, till höger, som förstapristagare.

Dragningslista Röste Bygdegårdsförenings kontantlotteri 2017

1. Åse Järpenge, Fröste, vann 3 000 kronor på lott nr 007.
2. Hanna Svenson, Fröste, vann 1 500 kronor på lott nr 256.
3. Benny Granath, Röste, vann 750 kronor på lott nr 198.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida