Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Telia stänger kopparnätet i Bollnäs


Nyheter
Telia stänger kopparnätet i Bollnäs
Fast telefoni och ADSL avvecklas i Åsbacka hösten 2018

ÅSBACKA/RÖSTE 6 juni 2017
Hösten 2018 börjar Telia att stänga kopparnätet i Bollnäs kommun. Förändringen innebär att privat- och företagskunder, hos såväl Telia som andra operatörer, hänvisas till fiber- och mobilnätet. Åsbacka finns med bland de byar där koppartråden tas bort.


– Vi har redan inlett en inventering för att kunna säkerställa de kommunala tjänster som är beroende av en fungerande digital kommunikation, som t ex trygghetslarm, säger kommunchef Anders Johansson till bollnas.se.
   Bollnäs kommun har under många år satsat på att bygga ut fibernätet.
   – Målsättningen är att kunna erbjuda minst 90 procent av kommunens invånare tillgång till fiberoptiskt bredband vilket känns extra angeläget efter Telias besked, säger Anders Johansson.
   Målet är att hitta nya moderna lösningar i den fortsatta digitaliseringen av Sverige. Bland de orter och byar som förlorar koppartråden återfinns Åsbacka. Det är hushåll som använder telestationen i Åsbacka som nedsläckningen nästa höst berör. Omkringliggande byar omfattas inte i det här skedet.
   Sensommaren 2016 fick Röste, Fröste, Holmo och Åsbacka fiberuppkoppling, och vid det här laget bör alla som tecknade sig för fiber fått det installerat. Har man inte installerat än räcker nuvarande kampanjpris på 10 000 kronor per hushåll 2018 ut. I priset ingår grävning fram till fastigheten och installation. Efter 2018 blir prisbilden en annan, enligt Bollnäs Energi, som är den aktör som ansvarar för fiberutbyggnaden.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

I följande orter i Bollnäs planerar Telia att stänga ner kopparnätet 1 oktober 2018:

Annefors
Bofara
Bogården
Eriknäsbo
Finnfara
Flugbo
Flästa
Galven
Glösbo
Herte
Hertsjö by
Iste
Lövtjärn
Nordanhöle
Roren
Simeå
Stocksätter
Tönsen
Växbo
Åsbacka


Källa: www.bollnas.se
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida