Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Studenten 2017 vid Hälsingegymnasiet och Torsbergsgymnasiet


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7100.
På torsdagen tog eleverna vid Hälsingegymnasiet i Bollnäs studenten. I parken nedanför skolan samlades alla efter utspringet. Oliver Åkesson, Emil Dymek, Albin Sundström och Oskar Öst kommer alla från Röste och har gått den tekniska utbildningen. De har alla olika planer för den närliggande framtiden och på sikt.


BOLLNÄS/RÖSTE 15 juni 2017
Sedan 2008 har Hälsingegymnasiet bedrivit skolverksamhet i gamla sjukhuset i Bollnäs, så nästa år blir det tioårsjubileum. I år blev det som vanligt en glädjefylld studentexamen i parken nedanför skolan, där eleverna samlades efter att ha sprungit ut under jubel, rop och konfettiregn. Fyra unga killar med Rösteanknytning tog studenten och firade att livet ligger framför dem.


Studentdagen för de två stora gymnasieskolorna inföll den 15 juni i år, ganska sent med andra ord. Vid elvatiden började eleverna vid Hälsingegymnasiet att springa ut klassvis från skolan, där de tillbringat de senaste tre åren. I parken nedanför skolan, som är inrymd i gamla somatiska på Nyhedsbacken, hade mycket folk samlats. Solen sken och värmen var påtaglig när den första klassen kom rusande nedför trappan under stoj och stim. Skulle man träffa på några av Röstestudenterna måste man hålla utkik efter den tekniska utbildningen. Den har tre olika inriktningar och därför flera klasser. Albin Sundström, Oskar Öst, Oliver Åkesson och Emil Dymek heter killarna som nu vuxit ur barnskorna och blivit vad man kallar vuxna. Alla fyra gick Teknikprogrammet. Oskar Öst hade teknisk inriktning medan de tre övriga hade information och media.
   Albin vet ungefär hur den närmaste tiden ser ut. I sommar ska han troligen bistå pappa Henrik Sundström på Arbråbyggarna, där han är vd. Till hösten blir det något helt annat:
   – Då rycker jag in i lumpen i nio månader i Umeå. Sen får vi se om jag studerar vidare. Jag har funderat på civilingenjör med inriktning på datateknik, eftersom gymnasievalet var åt det hållet, säger Albin. Även för Oskar Öst väntar studier efter sommaren, såvida han kommer in på sökt utbildning.
   – Jag har sökt in till Mittuniversitetet i Sundsvall för fortsatta datatekniska studier.
   Men studierna är ett par månader bort, så det blir något att ta tag i senare. Oskar kände mest för att insupa studentdagens all glädje, och se fram emot sommaren.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


SPRINGER UT I LIVET. Elever på teknisk utbildning springer ut för sista gången
som just elever.MYCKET FOLK I PARKEN. Föräldrar, släkt, vänner och kompisar var på plats i parken bakom Hälsingegymnasiet.


DET REGNAR KONFETTI. En ganska ny företeelse vid studenten är att smälla av så kallade konfettikanoner.


ALBIN HOS NÄRA OCH KÄRA. Albin Sundström pysslas om lite av mamma Karoline
och pappa Henrik.STUDIER VÄNTAR. Oskar Öst ska studera vidare inom dataområdet i höst.


TOG OCKSÅ STUDENTEN. Marcus Tegnér utexaminerades vid Bernadottegymnasiet i Stockholm i början av juni.
Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7100.
ESTETERNA FIRAR. Eleverna vid Estetiska programmet i jubel och konfetti när de kommit ut på studenttrappan.


RÖSTESTUDENT. Kristin Sonefors tycker att studenten var en blandad upplevelse, men mest rolig. I sommar ska hon jobba och i höst studera vidare.

BOLLNÄS/RÖSTE 15 juni 2017
Utanför Torsbergsgymnasiet började folk att samlas redan när avslutningsprogrammet i aulan inleddes. Sedan kom eleverna ut klassvis på studenttrappan. Kristin Sonefors från Röste lämnade tre år på Estetiska programmet bakom sig. Det var med blandade känslor hon sprang ut från skolan för sista gången.


Kristin Sonefors har under våren deltagit i två roller i Estetiska programmets slutproduktion, som i år var ’’Trollkarlen från Oz.’’ Hon har lärt känna sina klasskamrater mycket väl och även lärare och annan personal vid skolan. Nu blev det nästan betungande att gå skilda vägar.
  – Studenten var fantastiskt rolig men också lite sorglig. Jag känner en enorm separationsångest till min klass och kommer sakna min linje och alla lärare och elever. Men studentdagen var trots det väldigt rolig, säger Kristin.
  I sommar ska hon jobba som servitris på Orbaden Spa och konferens och därmed få in pengar som kanske ska användas till utbildningen hon sökt till hösten.
  – Jag har sökt in på Lunnevad folkhögskolas danslinje eftersom jag vill fortsätta utveckla mitt artisteri och skådespeleri. Jag står som andra reserv och hoppas att jag kommer in, säger Kristin.
  Avslutningsprogrammet i aulan blev i år väldigt uppskattat. Traditionell mösspåtagning varvades med underhållning där bland annat Magnus Ugglas senaste alster ’’Världen är din’’ framfördes. En mycket passande sång på en studentexamen, med temat att man ska ta vara på livet när man är ung, sätta världen i spinn, att det finns inga men. Mer traditionella avslutningssånger som ’’Den blomstertid nu kommer’’ och ’’En vänlig grönskas rika dräkt’’ sjöngs också.
   Föräldrar, klasskompisar och släkt och vänner fanns på plats utanför skolan. Det regnade under väntan på eleverna, det var ett hav av paraplyer i backen upp mot Sjukhusvägen. När elevernas uttåg inletts slutade det att regna.
   De 120 avgångseleverna, som för övrigt var 60 färre än förra året, tågade in till Onbacken med Bollnäs Ungdomsorkester i spetsen, precis som alla andra år. Ännu en kull unga har lämnat gymnasiet. Om två år går millenniebarnen ut, det vill säga de som föddes 2000.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


STUDENTSKYLTAR OCH BALLONGER. Jublande ungdomar påbörjar den traditionella studentpromenaden från Torsbergsgymnasiet till Onbacken.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida