Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Småsaker med Pär Nordqvist


Pär NordqvistSmåsaker
med Pär Nordqvist

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon Coolpix S6600.
RÖSTE UR ETT LUPINPERSPEKTIV. Lupinernas tid är här. De finns nästan överallt och blommar som mest i juni och juli. I ett dike längs Åsbackavägen i Röste fångades det här motivet. Här ses byn ur ett lupinperspektiv med Träskrinnsbacken i bakgrunden.

RÖSTE 22 juni 2017
Sommaren är här. Summer is here. Der Sommer ist hier. Ja där är frasen på tre språk, man ska ju vara internationell nu för tiden, särskilt om man bor i Sweden. Så här i skrivande stund, dagen före midsommarafton, jobbar jag hemma. Ja det heter ju så numera när man flyttar hem arbetsuppgifterna. Det handlar alltså om att jag jobbar åt Röste by på arbetstid för att avlasta mig lite. Det är faktiskt guld, får jag lov att säga. Har just varit ute och tagit bilder på prästkragar som växer intill en övergiven brunn vid ladugården. Bilden jag valde kan ses här intill. Om det är ett bi i miniformat som landat mitt i blomman låter jag vara osagt.

   Det sägs bli halvdåligt väder i midsommar. Det ska visserligen vara skapligt på midsommarfton, men de övriga två dagarna ska regn och låga temperaturer råda. I slutet av maj hade vi värmebölja. Den 28 maj var det 27 grader i skuggan här hemma. Sen har vi inte sett till den värmen. Är det så illa att sommaren passerade redan då, om man med sommar menar riktigt varmt väder? Det är väl lotteri med sommarvädret som med mycket annat. Man ska ha tur för att få det man vill ha, vid rätt tidpunkt.

   Det typiska är ju att högsommarvädret infinner sig när semestern är slut och jobbet är det som gäller ett år framåt. Jag ger mig den på att måndag 24 juli, när jag börjar jobba, kommer att vara första högsommardagen efter 28 maj. Om det blir som jag spår, och värmen håller i sig minst en vecka, så blir det en kanonfin Grillnatta, till skillnad mot förra året, då det mesta regnade bort. Jon Henrik Fjällgren, den sjungande renskötaren, känd från Melodifestivalen, är årets artist. Hoppas vi ses där 31 juli!

EN MÅS PÅ VÄG HEM. Måsarna har byggt bo på två ställen på tidningshuset. Ett på huvudbyggnaden och en filial på ladugården. Hur det mås? Ja ett hem mås-te alla ha, så är det.


PRÄST TAR SIG I KRAGEN. Prästkrage på Lasses gård i Röste.


SOMMARVY ÖVER BYN. Bilden tagen vid Dönjegården, 6 juni 2017 strax efter kl 8 på morgonen.


HÄSTAR PÅ BETE. Sommar och gott om mat i hagen.


ETT MINDRE HAV AV MASKSOROR på en oklippt gräsmatta på en gård mitt i Röste. Gissa vilken...


SER MÖRKT UT ÖVER RÖSTE. Mörka moln drog in över byn en förmiddag i juni. Något oväder blev det inte, bara lätt bakgrundsmuller och några regnstänk.


JORDGUBBAR ETT MÅSTE. Sockrade med mjölk eller grädde...
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida