Ordföranden har ordet
304 ankor får snart jobba igen...

Hej igen läsare och medlemmar!
Då är vi i mitten av sommaren, igen. Midsommar har passerat. Otroligt så fort det går. Sommaren har ju bara börjat, kan man tycka. Försommarevenemangen är historia. I juli har vi semester i föreningen, mer eller mindre. Men första lördagen i augusti är det dags för ankrace igen. Mer om det senare.

   Vad har då hänt sedan april? Vi börjar med Valborgsfirandet på Dönjegården med kase och dragning i kontantlotteriet. Stort grattis till vinnarna, och tack till alla Er som köper lotter. I år kammade vår sekreterare Åse Järpenge hem förstapriset på 3 000 kronor. Gissa om hon blev förvånad! Och Benny Granath hade tur igen och vann tredjepriset på 750 kronor. Han vann förra året också, då 1 500. I övrigt mycket folk, och ganska många kom från ”grannbyarna”. Vädret var soligt, men svalt. Det gick väl för sig, inte mycket mer. Vi blev i alla fall av med resterande Röstealmanackor. De var priser i tipsrundan, som var en nyhet för i år.

  Pingstafton innebar logdans i Farmorsladan för andra året. Mycket folk och väldigt roligt och uppskattat, trots att strömmen försvann ett tag, blev akustiskt i mörkret, tills dieselverket satte igång igen (inte soppatorsk). Kvällens liveband var Pelle Med Två. De gjorde en kanonspelning. Det var färre besökare i år men evenemanget gick med vinst. Spika 2 juni 2018 om Ni vill vara med.

  Nationaldagen var jag inte med på, men har hört att det kom ett 20-tal gäster. Lite tråkigt med tanke på att det var dubbelt så många i fjol. Men vi hade flera saker emot oss, bland annat långhelg och konkurrens från andra firanden, främst det på Kolgården i Bollnäs, där det bjöds på ett helt annat utbud av aktiviteter. Men det blev nationalsång under ledning av Järpenge och Olofsson, vilket vi uppskattar. Ni kan ju sjunga!

  Midsommarfirande med dans och lekar på Dönjegården. Tack till lekledare Pernilla Bjärne för ett strålande jobb. Föreningen sålde sommarfika och elefanten delade ut glass och klubbor till barnen. Flera återvändare firade med oss, bland annat Kristin Lindell och Kåre Magnusson. Roligt att före detta Röstebor återvänder, om än för bara några dagar, och kollar läget i byn och träffar gamla bekanta från tiden då det begav sig.

  I Åsbacka har en minnes- och informationstavla satts upp. Det är byalaget som bekostat tavlan, som är monterad på en stor slipsten som användes i Åsbackasågen. Den 1 augusti 2009 var det byvandring i Åsbacka, och en del av det som sades då har blivit förevigat, så att säga. Tack till byalaget för materialet och monteringen och till Henrik Lang, som har skrivit ihop informationen och gjort layouten. Tavlan finns intill vändplanen där bussen brukade vända förr.

   Den fasta telefonin i Dönjegården har tagits bort. Det kostade betydligt mer än det smakade att ha fast lina. Förra året ringdes färre än tio samtal och abonnemanget kostade mer än 2 000 kronor per år. Styrelsen har också avlägsnat alla mobilnummer från röste.nu. Alla telefonkontakter med föreningen sker från och med 20 juni 2017 via 0278–200 90. Numret är kopplat till ordförandens mobiltelefon, för närvarande till mig. Vill man nå någon annan i styrelsen förmedlar jag aktuellt nummer. Vi gör det här för att skydda oss i ett samhälle där bedrägerier och oseriösa samtal blir allt mer vanligt.

  Till kommande: 300 anklotter är nu till salu, kontakta oss i styrelsen på ovan nämnda nummer om Ni vill köpa (50 kr styck). På röste.nu finns aktuella uppgifter om vilka som har lotter kvar. Ankrace 2017 avgörs lördag den 5 augusti vid bron i Röste med efterföljande grill- och familjefest på Dönjegården på kvällen. I skrivande stund är ingen underhållning bokad. Vill man sjunga eller kanske göra en stå upp-show är det fritt fram. Se mer information här.

  Ha en fortsatt skön sommar och på återseende!

Nina Norell
ordförande för Röste Bygdegårdsförening– tidning för Röste utgiven av Röste Bygdegårdsförening
Utgivningsplan: Januari, april, juli, september och november.
Ansvarig utgivare: Nina Norell
Redaktör: Pär Nordqvist
Tryck av pappersupplagan: Bollnäs kommuns centraltryckeri.
Upplaga: 320 exemplar
Har du nyhetstips? Ring 070–365 74 83.
Bygdens Nytt ansvarar ej för icke beställt insänt material. Tidningen arkiveras digitalt.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida