Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Nationaldagsfirande vid Dönjegården


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7000.
NATIONALSÅNGEN SJUNGS I RÖSTE, 6 JUNI 2017. Egon Styverts och Alice Zetterlund.

Svalt väder och intresse på nationaldagen i Röste

RÖSTE 6 juni 2017
Ostadigt försommarväder kan ställa till problem. Vädret kan vara en orsak till att det kom ovanligt få Röstebor till nationaldagsfirandet på Dönjegården i år. Det var nog inte fler än 20 personer som drack kaffe och sjöng nationalsången. Det pågick även firanden på andra håll, bland annat på Kolgården i Bollnäs, så det fanns konkurrens.


En annan orsak kan vara att nationaldagen låg på en tisdag med en helg och klämdag före. Hade man flyt kunde man ta långledigt från fredag till onsdag. Då passade säkert många på att åka bort några dagar, och helt enkelt strunta i nationaldagen, i alla fall hemma i Röste och eventuellt Bollnäs. Det är ju inte så många av oss svenskar som firar heller, omkring 30 procent. Övriga tycker det känns påklistrat och ser nationaldagen enbart som en ledig dag. Den har ju varit röd dag sedan 2005.
   Nationaldagen inleddes som vanligt med flagghissning vid Dönjegården. Åse Järpenge och maken Lars var på plats redan strax före åtta med medföljande fotograf och såg till att den blågula flaggan kom upp i stången. Redan då rådde gråmulet väder, och inte blev det mycket bättre fem timmar senare när firandet drog igång med nationaldagsfika på altanen. Kaffe eller saft med nationaldagspyntat hembakat bröd fanns att köpa till en, enligt några, alltför låg kostnad. Under fikastunden passade Åse Järpenge på att säga några ord om landet som firades. Hon berättade att 1979 infördes en lag som gjorde det förbjudet att slå och aga barn. Sen undrade hon om någon visste vilket år som nationaldagen började firas i Röste, och rätt svar är 2005. Det kan ha förekommit tidigare, men inget årligen återkommande förrän då.
   – En annan intressant fråga är om ni vet vilket djur som betraktas som det farligaste i Sverige om man ser till antalet tillbud det orsakar årligen, undrade Åse, och Hans-Göran Göransson visste att det är getingen.


Sverigeslips dagen till ära
Som avslutning stämde alla upp i sång under ledning av Åse Järpenge och Henrik Olofsson. Vad man sjöng? Jo, nationalsången ”Du gamla du fria” vars text skrevs av Richard Dybeck, och som framfördes offentligt första gången 1844. Men några flaggor viftades det inte med. Ingen av dem som kommit hade flagga med sig, om man räknar bort Henrik Olofsson som hade sin Sverigeslips på. Svenska flaggor pryder hela slipsen. Men den är inte tillverkad i Sverige:
   – Nej, här står det Kina, men det får man ha överseende med i dag, säger Henrik Olofsson.
   Innan firandet i Röste var slut, bröt solen igenom molntäcket och vädret blev plötsligt som man kan vänta sig den 6 juni.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


NATIONALDAGSKAFFE FÖR STORA OCH SMÅ. Ett 20-tal personer firade Sverige
med fika på Dönjegårdens altan. Här ser vi Jens Tranevall, Julia Sanna och Emma Jonsson.NATIONALDAGSFIKA. Bulle, rulltårta och mjuk kaka – det här är gjort av någon
som kan baka...FIKA FÖR KUNG OCH FOSTERLAND. Hans-Göran Göransson är hemma i Sverige
och passade på att närvara vid nationaldagsfirandet i Röste.TOG TON. Åse Järpenge och Henrik Olofsson inledde sjungandet av den svenska nationalsången.


NELLY OCH BUDDHA. Nelly Göransson med en kelsjuk hund vid namn Buddha.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida