Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Midsommarfirande på Dönjegården


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
MAJAR MIDSOMMARSTÅNGEN. Kristin Lindell och sönerna Ture och Ebbe finputsar det sista på midsommarstången.

Midsommar med dans, lekar, elefant och återvändare
Tur med vädret under firandet i Röste

RÖSTE 23 juni 2017
Midsommar är återvändartid på många ställen. I Röste var det flera utflyttade som återvände i midsommarveckan för att fira vid Dönjegården. I år hade man riktig tur med vädret. Sol och sommarblå himmel under hela firandet. Regnet kom när alla åkt hem. Uppskattningsvis deltog ett 70-tal personer.


Vid 14-tiden på midsommarftonen började folk anlända till Dönjegården för ännu en midsommar. På altanen serverades midsommarkaffe och rulltårtsbakelse. Det var med andra ord precis som det skulle. Rulltårtan gick åt snabbt, personalen i köket fick arbeta för högtryck med att garnera rulltårtsbitarna med vispgrädde och jordgubbar. På altanen stod också två bord med lotterivinster uppställda. Bland vinsterna fanns en hel drös cd-skivor med Gyllene Tider, vars gyllene tider nu är över.
  Kristin och Björn Lindell från Vetlanda var några av återvändarna. Kristin växte upp i Fröste och återvänder åtminstone sommartid för att hälsa på föräldrarna Inga-Lill och Ingemar Gustafsson.
  – Vi har varit hemma nu hela midsommarveckan, men ska återvända till Vetlanda direkt efter helgen, men i juli kommer vi upp en vecka till, säger Kristin. Sönerna Ebbe, Ture och Malte är så klart med. Ebbe och Ture hjälpte till med utsmyckningen av midsommarstången tillsammans med mamma Kristin. Ebbe fick en midsommarkrans på huvudet och finare än så kanske han aldig varit tidigare i sitt unga liv.
  Även Kristins bror Rickard Gustafsson kom hem över midsommar med sambon Andrea Santa. De bor i Uppsala i vanliga fall. Just på midsommarafton hade Rickard en grön träningsjacka på sig. Det speciella med den var att den har en logotype som kanske får några att bli nostalgiska. Röste Fritidsklubb står det med vita bokstäver på ena slaget.
  – Den här hade farsan när han var med i klubben, det måste vara minst 35 år sedan, kanske närmare 40. Så visst finns det minnen kring den, säger Rickard Gustafsson.
  Röste Fritidsklubb var byns aktiva förening ganska länge och man arrangerade bland annat julgransplundringar och midsommarifiranden vid Dönjegården. Även skid- och pulktävlingar hade man på programmet. Föreningen upplöstes när Röste Bygdegårdsförening bilades i början av 90-talet i samband med renoveringen av Dönjegården.


Muskler i stället för snus
Under ledning av Pernilla Bjärne drog dansen och lekarna igång. Det nya för i år var att det införts nya rörelser i ’’Räven raskar över isen. ’’ När gubbarna stod på tur att visa vad de gör, spände de musklerna i stället för att lägga in en prilla snus. Ja varför inte. Snuset är väl kanske på väg ut.
   Den klassiska tygelefanten, som varit med många år nu, återvänder denna gång också, anförd av systrarna Ella och Vera Fürst. Glass och godis delades ut till alla små och medelstora, ej till dem över 40 dock. De fick ’’glassa till sig’’ på annat sätt. När firandet var över var det ingen i arrangörsstaben som kunde uppskatta antalet deltagare, men att det var färre än de 135 som deltog förra året stod klart.
   – Vi har inte räknat antalet sålda rulltårtsbakelser heller, men får vi gissa mellan tummen och pekfingret så lär det nog ha gått åt minst 60, säger Åse Järpenge, som var en av dem som arbetade denna midsommarafton.
   När resterna av firandet städades undan började det att regna. Ett väldigt flyt med vädret, med andra ord. Inte en droppe regn under dansen och lekarna. Precis som det ska vara...

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


HEMMA PÅ BESÖK. Rickard Gustafsson och sambon Andrea Santa tillbringade några dagar i Röste. Rickard kommer härifrån men bor numera i Uppsala. Här har Rickard en gammal träningsjacka från tiden då Röste Fritidsklubb var aktiv i byn.


TRADITIONELLT FIRANDE vid Dönjegården i Röste, midsommaren 2017..


SIRI FRANCIS-BJÄRNE fäster en blomma på årets midsommarstång.


SÅ HÄR FIN BLEV DEN, MIDSOMMARSTÅNGEN I RÖSTE 2017.


’’SPELA BASFIOL OCH FLÖJT.’’ Det gör man i Vi äro musikanter, här med Emma Jonsson, Julia Sanna, Ebbe Lindell och Kristin Lindell.


BARNBARNSGLÄDJE. Inga-Lill Gustafsson och maken Ingemar hade barnbarnen
Ture och Malte med sig i dansen.’’SMÅ GRODORNA.’’ Klassisk danslek med franska rötter.


’’RAKETEN’’ AVSLUTAR DANSEN. Sofia Wård, Jakob Leijnegard, Amanda Wård, Andrea Santa och Kristin Lindell i Raketen.


ELEFANTEN KOM MED GLASS OCH GODIS. Systrarna Ella och Vera Fürst höll i
både elefanten och godsakerna. Leo Goude får här en isglass.MIDSOMMARKAFFE PÅ ALTANEN. Stefan och Lena Eriksson smakar årets rulltårtsbakelse med en kopp kaffe.


LOTTERIDRAGNING. Det samlades en diger skara på altanen när vinnarna i midsommarlotteriet drogs.


TRAKTOREKIPAGE MÖTS. Två traktorekipage möts på gräsplanen. Ingemar Gustafsson och Henrik Olofsson kör.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida