Röste.nu – Bygdens Nytt nr 3 2017 – Kosläpp i Holmo


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist 2017. Kamera: Nikon D7000.
KOGLÄDJE I HÖTAPP. Den här kon vill provligga höet, känna om det är mjukt och skönt innan hon provsmakar. Inget fel på vigheten i alla fall.

Jonsson och Norén släppte kor i Holmo så det ven...

FRÖSTE/HOLMO 22 maj 2017
Efter att ha skjutits upp åtminstone en gång blev det kosläpp i Holmo på måndagsmorgonen. Strax före nio anlände den första kotransporten till sambetet. Som alla andra år var det Johan Jonsson och Anders Norén som lät sina kor komma ut i frihet.


När transportbilens ramp fälldes ut och dörren öppnades, dröjde det inte många sekunder förrän den första kon kom ut. Den råmade lite, och när den insåg att ängarna låg framför henne, blev det genast en språngmarsch. När fler kommit ut hände det att kraftmätning vidtog, då två kor ställer sig med huvudena mot varandra och knuffar lite fram och tillbaka.
   Vid sidan av hagen hade en liten grupp anhöriga till bönderna samlats. Anders Noréns föräldrar Ove och Birgitta, en åskådare vid namn Katarina Mörck och Sigurd Olsson, mångårig förman på Kilafors lantbruk, pratade om olika företeelser i lantbrukarbranschen.
   – Det har verkar ha blivit mer vardag för korna att komma ut så här. Förr såg man ännu mer spontan glädje när de slapp ladugården, säger Katarina Mörck.
   Om kor kunde prata så vore det ju ganska enkelt. Då skulle många frågor ställas och troligen få svar. Under resten av förmiddagen kom flera lastbilar med kreatur. De lastas i två våningar och en transport består av ett 50-tal kor.
   När Anders Norén tar traktorn och kör ut höbalar blir det livat i hagen. En del kossor halvligger med huvudet i höet. Mat är alltid mat, oavsett om det är i ladugården eller ute på ängarna.
   Nere vid Hans-Nils gård har några grannar och vänner samlats på altanen för frukost. Det bjöds på varmkorv med bröd, eller kaffe och bullar. En långväga besökare var Jenny Eklund som hade sonen Vidar med sig. De åkte från Gävle redan 07.10 på morgonen och passade på att hälsa på Jennys föräldrar när de ändå var i krokarna.
   – Vi var här förra året också, det här vill man inte missa. Det är ett bra sätt att hålla kontakten med byn där man växte upp, säger Jenny Eklund, som jobbar som polis i Gävle. En annan som kom utifrån var Marie Kihlström. Hon hade tvillingsönerna Alvin och Linus med sig. De bor i Rengsjö i vanliga fall.
   – Vi har nog varit på kosläpp här i minst sex år. Det är roligt, samtidigt som barnen får leka lite, säger Marie.
   Bland övriga kosläppsentusiaster märktes familjen Järpenge och Hanna Svensson, för övrigt grannar med sambetet.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ONORMAL KROPPSHÅLLNING. Men ändå typiskt för sommarystra kor.


BÖNDER PÅ PLATS. Ove Norén, Sigurd Olsson, Katarina Mörck och Birgitta Norén på plats vid sambetet i Holmo.


MATAR KORNA. Henrik Olofsson lockar korna med handplockat gräs.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2017
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida