– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening
Nr 3 – september 2006. Nyhetstips? Ring 201 46.

Vilken toppendag i Röste!
Röstedygnet blev succé


Foto: Pär Nordqvist
PUSS PÅ DIG! Yvonne Jönsson pussar plastankan som kom först i mål. Därmed blev hon fem tusen kronor rikare.


Det andra Röstedygnet blev verkligen en stor framgång för arrangörerna. Mycket folk besökte både spruthuset, ankracet och den avslutande grillfesten vid Dönjegården. Succé är det ord som bäst beskriver denna dag.
Det är sju år sedan sist det var ett Röstedygn i byn. Då hade nyligen spruthuset och badhuset renoverats för EU-medel och spruthuset fyllde hundra år. I år fanns gamla föremål och en fotoutställning att titta på under de fem timmar som spruthuset stod öppet.
   Ankracet senare på eftermiddagen var också en publikdragare. Nere vid bron över Galvån samlades fler och fler människor för att se det första ankracet någonsin avgöras. Och det blev Yvonne Jönssons anka nummer 122 som avgick med segern. Seger blev det också för damerna i en av tävlingslekarna vid Dönjegården på kvällen. En damtrio vann i grenen skidgång för första gången på kanske 20 år över sina manliga motståndare.

Läs mer
Bergvärme snart verklighet i Dönjegården

I augusti eller senast september beräknas borrningsarbetet vid Dönjegården att påbörjas. Då ska ett 167 meter djupt hål borras för att gården ska få bergvärme.
– Bidragen är i hamn, säger Lars Åsberg som sitter i föreningens anläggningskommitté.
   Förra året skickade Röste Bygdegårdsförening in ansökningar om bidrag från Bollnäs kommun och Boverket för att göra en så kallad värmekonvertering, det vill säga lämna den dyra villaoljan och övergå till en billigare och miljövänligare energisort. I slutet av november kom beskedet att kommunstyrelsen beviljat föreningen ett bidrag på 30 procent av kostnaden och i maj kom Boverkets besked att de bidrar med 50 procent. På så sätt får föreningen 80 procent av de 135000 kronor som projektet kostar i bidrag. Föreningen får stå för 27 500 kronor från eget kapital.
   Någon gång i september beräknas den nya värmeanläggningen, som utgörs av en värmepump, att kunna installeras. Det är rörfirman Hedbergs Rör från Segersta som ska utföra installationen. Gården kommer att hyras ut som vanligt under arbetet med bergvärmen.
Tjuvarna klippte till före Röstedygnet
Gemytlig gökotta i Röste
Rekordpublik på musik- och sångkväll
Nationaldagen firades i Röste
Gårdsauktion lockade i Röste
Dumbo barnens favorit på midsommarafton
Jimmy och Linda på tionde plats i hambon
Massor av aktiviteter i höst. Läs här!

Tillbaka till senaste Bygdens Nytt
Nyhetstips? Ring 0278–201 46 eller mejla till Pär Nordqvist.