Nyheter

Foto: Pär Nordqvist

RÖSTE 19 juni 2015
Om årets midsommarfirande i Röste kan flera saker sägas. Bland annat hade man tur med vädret. Inget regn under dansen och lekarna, trots gråa moln. En känd låtskrivare och artist dök upp, nämligen Pontus ’’Evan’’ Hagberg som växte upp i byn på 80-talet. Hans familj och föräldrar fanns också på plats. Överraskning för barnen blev det i form av den traditionella elefanten.


Några anlände till firandet i skrinda dragen av en till åren kommen traktor. Ombord fanns bland andra Pernilla med döttrarna Meja och Siri. Helena Goude med sonen Leo och hans kompis Måns satt längst bak.
   – Mysigt att åka skrinda. Det är inte så vanligt numera, säger Helena Goude, trots att det skakade och ryckte till ibland. Att köra en snart 60 år gammal traktor är nog inte så enkelt. Väl framme hade midsommarstången redan burits fram. Så drog lekarna och dansen igång. Folket räckte till två ringar i år. Pernilla ledde lekarna, och musiken kom från cd-skiva där Bosse Larsson gav instruktioner.
   Bland alla dansare sågs Röstesonen Pontus ’’Evan’’ Hagberg som var i barndomsbyn tillfälligt för att med familjen hälsa på föräldrarna Rolf och Anita som alltjämt bor i Röste. Pontus arbetar numera mest som kompositör till andra, men gav i början av året ut ett nytt album med namnet Andas, helt på svenska. Det blev hans femte album, som går att köpa både på Spotify och på cd. Hudiksvall är numera Evans hemstad.
   – Att fira i Röste kändes bra. Det är många år sen sist, kanske i början av 90-talet, så det var som att spola tillbaka tiden, säger Pontus. I sommar blir det bland annat en resa till Karlstad där lillasyster Sanna har bosatt sig. Är hon den berömda ’’Sola’’ i Karlstad? Ja varför inte...
   Enligt väderprognoserna skulle det bli en kall och regnig midsommarafton, men vädret var bra mycket bättre än så. Inget regn vare sig under dansen eller senare, men ingen sol heller för den delen.


Fika med hembakade läckerheter
Rulltårtsbakelse med jordgubbar och grädde med kaffe eller saft väntade på altanen. Som vanligt smakade det riktigt bra. Inte konstigt, det var ju hembakade läckerheter som det bjöds på, förutsatt att man betalade. Efter en stunds fikande och dragning i midsommarlotteriet, kom en tygelefant fram i gräset. Intill sig hade hen tre ledsagare – Julia, Märta och Elin. På ett ögonblick samlades en skara barn kring den isglassutdelande elefanten.
  Midsommaraftonen 2015 var inte slut där. På kvällen blev det grillfest vid Dönjegården, men tyvärr kom inte så många. Var man hemma och såg Morden i midsommar, tro?

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83FIRADE I RÖSTE. Pontus Hagberg, mera känd som Evan, var hemma och hälsade på. Han passade på att fira midsommar vid Dönjegården tillsammans med familjen.


PAPPA OCH FARFAR. Rolf Hagberg, Evans pappa och farfar till barnbarnen Ronja och
Hugo, deltog med inlevelse i dansen.DANSEN OCH FIRANDET IGÅNG. Många medverkade i de traditionella lekarna runt midsommarstången.


’’SMÅ GRODORNA.’’ Nemi Krigh med systern Mira och Bodil Åsberg med mormor Solveig Andersson gör grodhoppen.


EN SVÄNGOM I DET GRÖNA. Agnes Myrberg, Julia Andréasson och Ella Fürst dansade
och hade kul.’’RAKETEN’’ MOT SKYN. Som vanligt avslutades dansen med uppskjutningar av Raketen,
här med bl a Anders Krigh och Anita Hagberg.ELLEN OCH KARIN med efternamnen Tällberg och Karlsson drack kaffe och pratade en
stund.UNG MOR MED DOTTER. Johanna Göransson och dottern Nelly är båda sugna på
midsommarfika.FIKA PÅ ALTANEN. Närmast kameran Lars Nygårds med döttrarna Anna och Elin, Lisa Fürst, Martina Törnblom och längst ner Martin Ekbrink och dottern Tilda.


ELEFANTEN DELADE UT GLASS. Barnen fick en isglass var av tygelefanten. Julia och
Elin var elefantskötare.


Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2015
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu:s startsida