Nöje
Pär Nordqvist

Pär ”Nord@” Nordqvist

Krönikan hämtad från Röstebloggen och Nordas.se

En ny Månsterseger för Zelmerlöw


Foto: Andres Putting, EBU
HELA SVERIGES OCH EUROPAS HJÄLTE. Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest och visar här sin glädje i greenroom.


Så populärt det har blivit i tidningarna att ordvitsa kring Måns Zelmerlöws framgångar, både i Sverige och internationellt. Det är ”Månsterseger” och ”Månstruös” seger lite varstans. Kom ihåg bara var ni läste det först. Det var jag som lanserade det sistnämnda uttrycket när jag skrev om svenska uttagningen till Eurovision Song Contest i mars. Den 28-årige Lunda-pågen Zelmerlöw segrade i ovan nämnda tävling och gjorde det med besked. Med sammanlagt 365 poäng sedan jury och tittarna sagt sitt segrade han med ”Heroes”, som han blivit spådd att göra av bettingbolag och musikexperter. Under den enormt utdragna omröstningen, där alla 40 deltagande länder fick ge sina röster, stod det så gott som hela tiden mellan Sverige och Ryssland, men Italien och Australien var inte långt efter. Sedan hälften avgett sina röster drog Sverige ifrån. Tolv tolvpoängare fick till slut distansen till Ryssland att bli så stor som 62 poäng, 365 mot 303. Italien slutade trea med 292 poäng. Kvällstidningarna, i första hand Aftonbladet, skrev att det var jurygruppernas förtjänst att Måns vann. Hade enbart folkets röster fått gälla hade Italien vunnit, Ryssland kommit tvåa och först på tredje plats hade Måns hamnat.

  Zelmerlöw sprang ärevarv med den svenska flaggan, framförde numret igen, fick glasmikrofonen av fjolårsvinnaren Conchita Wurst och mötte till sist fjolårstrean Sanna Nielsen, som i egenskap av svensk kommentator tillsammans med Edward af Sillén fick göra den första segerintervjun. (Skulle väl ha spelat in detta på dvd, men skivan blev full i förtid och jag hann inte lägga in en ny. Försökte fota tv-bilden men det blev skitbilder. Det är ju ett lagbrott det också, liksom det är att spela in. Jag spelade in hela ESC när det gick i Malmö för två år sedan. Hittills har jag inte plockat fram skivorna och kollat trots att jag absolut skulle bevara det för eftervärlden då. ’’Tvingade’’ en bekant att skjutsa mig till Elgiganten för att köpa skivor, då de gamla tagit slut. Sedan släpptes festivalen på dvd i varuhusen och på nätet. Inte tänkte jag på det att man hade kunnat köpa programmet på det sättet).

  Sedan hade han otur när han vilade på något som såg ut som den albanska flaggan. Det blev storm på sociala medier, Zelmerlöw blev hotad till livet och har nu fyra livvakter kring sig. Statsminister Löfven gratulerade också, men fick smaka på näthatet. Man får inte längre göra något av misstag i den här världen, särskilt inte om man är känd. Då är det ute på sociala medier i samma ögonblick. Vid en presskonferens i Sverige fick Zelmerlöw frågan om den så kallade ’’flaggbilden’’ och passade då på att be om ursäkt för densamma. Saken är utagerad. Får vi hoppas.

  När Måns landat i Sverige av tusentals fans på stadens torg. Av alla låtar han sjungit sedan Idol-genombrottet 2005 så framförde han Änglahund, på bred och härlig skånska. Hasse Andersson hade gett honom en hälsning några minuter tidigare. Sedan var det så klart oundvikligt att inte sjunga Heroes tillsammans med publiken, som redan lärt sig texten.

  Nu slåss de svenska städerna om att få arrangera Eurovision Song Contest 2016. För två år sedan gick finalen i Malmö Arena och det blev en stor framgång för SVT. Christer Björkman sa i samband med hyllningarna av Måns att det är fritt fram att visa sitt intresse att vara värdstad för festivalen nästa år. Men man måste ha ekonomi, motivation och rätt förutsättningar rent logistiskt och inte minst ha den anläggning som krävs. En arena för minst 10 000 är nog det minsta man kan begära.

  Hos spelbolagen kan man spela på vem eller vilka som ska leda ESC i Sverige nästa år. Högst upp på listan med lägst odds är 2013 års programvärd Petra Mede, följd av en viss herr Zelmerlöw (2,50 respektive 3,00 gånger pengarna). Måns fick frågan redan under presskonferensen efter segern om han kan tänka sig att leda ESC, och han svarade en aning diplomatiskt men det framgick att han skulle ha svårt att tacka nej om han erbjöds jobbet. Okej, Mede har gjort det och gjorde det med stor framgång. Zelmerlöw har lett svenska Melodifestivalen. Kan inte Lill Lindfors komma tillbaka, utan att tappa kjolen? För övrigt är det 30 år sedan i år hon gjorde det i ESC från Göteborg. Det var då Norge vann för första gången med Bobbysocks ’’La de’ swinge.’’

  Ute i Europa hyllades Måns i tidningarna. För Tyskland gick det inte bra i år heller. Landet fick inte ett enda poäng. Så här skrev tyska Bild:
  ’’ESC-panka! Noll poäng för Tyskland. Svensk sötnos vinner Grand Prix’’. Der Spiegel erkänner lite motvilligt att Måns var bäst men kritiserar honom för bland annat det textmässiga djupet och hans ’’uppenbara brister som dansare’’. Men då måste tidningen inte känna till att han vann första omgången av Let’s dance i TV4 2006. Tidningen tillägger dock att ’’uppträdandet med den animerade streckgubben var originellt.’’ Brittiska The Telegraph konstaterar att ’’hunken i skinnbyxor’’ slog ryssen med lite hjälp från andra länder i Östeuropa. ’’Avicii-dansen slog ballader och kärleksduetter’’. En av Australiens stora tidningar, The Daily Telegraph hyllar Måns: ’’Kvällen tillhörde helt klart 28-åringen, hans livliga ballad och det simpla men effektiva scenframträdandet.’’ Ballad? Sen när är ’’Heroes’’ en ballad, frågar vän av ordning. Det gör även jag.

  Skådespelaren Russel Crowe från Australien följde dramat i Wien hemma vid tv:n och kommenterade så här på Twitter: ’’Grattis Sverige! Och bra gjort Guy Sebastian topp 5.’’ Australien slutade på en hedrande femteplats i sin debut. Norge då? Jo de blev åtta den här gången. ’’Dunkade gula och blå – igen’’, skriver norska VG.

  Finland gav oss sin tolva och tidningen Ilta-Sanomat pryder nyhetssidan med en stor bild på Måns gråtandes glädjetårar.

Tidningscitaten är hämtade från aftonbladet.se
Så gick det i Eurovision Song Contest 2015:

1. Sverige, 365 p. – Heroes, Måns Zelmerlöw
2. Ryssland, 303 p. – A million voices, Polina Gagarina
3. Italien, 292 p. – Grande amore, Il Volo
4. Belgien, 217 p. – Rhythm inside, Loïc Nottet
5. Australien, 196 p. – Tonight again, Guy Sebastian
6. Lettland, 186 p. – Love injected, Aminata
7. Estland, 106 p. – Goodbye to yesterday, Elina Born & Stig Rästa
8. Norge, 102 p. – A monster like me, Mørland & Debrah Scarlett
9. Israel, 97 p. – Golden boy, Nadav Guedj
10. Serbien, 53 p. – Beauty never lies, Bojana Stamenov
11. Georgien, 51 p. – WarriorNina, Sublatti
12. Azerbajdzjan, 49 p. – Hour of the wolf, Elnur Huseynov
13. Montenegro, 44 p. – Adio, Knez
14. Slovenien, 39 p. – Here for you, Maraaya
15. Rumänien, 35 p. – De la capat/All over again, Voltaj
16. Armenien, 34 p. – Face the shadow, Genealogy
17. Albanien, 34 p. – I’m alive, Elhaida Dani
18. Litauen, 30 p. – This time Monika, Linkyté and Vaidas Baumila
19. Grekland, 23 p. – One last breath, Maria-Eleni Kyriakou
20. Ungern, 19 p. – Wars for nothing, Boggie
21. Spanien, 15 p. – Amanecer, Edurne
22. Cypern, 11 p. – One thing I should have done, John Karayiannis
23. Polen, 10 p. – In the name of love, Monika Kuszynska
24. Storbritannien, 5 p. – Still in love with you, Electro Velvet
25. Frankrike, 4 p. – N’oubliez pas, Lisa Angell
26. Österrike, 0 p. – I am yours, The Makemakes
27. Tyskland, 0 p. – Black smoke, Ann Sophie
Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2015
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu:s startsida