Röste.nu – Bygdens Nytt nr 2 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SNÖRIK ISBANA. Så här såg det ut på isbanan den 11 april. Inte läge för någon majkase, direkt.

Snön sätter stopp för majkasen – Valborgsfirande blir det ändå

RÖSTE 16 april 2018
Den snörika vintern har dragit ut på tiden. Det är ovanligt att det ligger kvar så här mycket snö i mitten av april. På isbanan vid Dönjegården är det flera decimeter som inte töat bort och Valborg närmar sig. Det innebär att årets Valborg får firas utan kase i år.


Röste Bygdegårdsförening har inte haft någon is på isbanan denna vinter och således inte heller hållit den fri från snö. Nu är det så pass mycket på både isbanan och i nedfarten att det är omöjligt att köra ner material till en majkase.
   – Lyckas man mot förmodan komma ner med bil och släp, lär man inte komma upp, säger ordförande Nina Norell. I nedfarten ligger en rejäl snövall som har packats ihop och är hård som ett golv. Det är inte aktuellt med någon snöröjningsinsats, tiden är för kort, marken hinner inte torka upp. Det innebär att det inte blir någon stor traditionell majkase på Valborgsmässoafton, men föreningen planerar att tända eldar på annat sätt, i mindre format.
   – Vi får se vad det blir, det är inte riktigt klart än, men på något sätt ska våren hälsas välkommen, säger Nina Norell.
   Förutom det så blir det dragning i kontantlotteriet och försäljning av korv och fika. Under första veckan i maj är det nedmontering av sargen och vårstädning av gården som står på schemat. Sargen ska läggas på lager efter 35 år. Det är oklart om det blir någon mer is, intresset för skridskoåkning är inte längre på topp.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


INSNÖAD NEDFART. Den lilla backen ner till isbanan är helt insnöad. Här kan man
åka kälke!VALBORGSFIRANDET 2017 i Röste.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts nr 2 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida