Röste.nu – Bygdens Nytt nr 2 2018


Pär NordqvistSmåsaker
med Pär Nordqvist

Foto: Stina Stjernkvist/Melodifestivalen SVT
HOPPFULL SEGRARE. Benjamin Ingrosso showar för fotograferna när han vunnit Melodifestivalen. Nu är han Sveriges hopp i Eurovision Song Contest i Portugal i maj.

’’Dance you off’’ är för banbrytande – är jag för gammal för Melodifestivalen?

Unge Benjamin Ingrosso, 20, segrade i årets Melodifestival med en låt som både internationella juryn och svenska folket hade som favorit – ’’Dance you off.’’ Som jag skrev förra året om ESC-vinnaren från Portugal, ett svårbegripligt bidrag, och jag känner lite av den känslan nu också. Eller, ’’Dance you off’’ är väl egentligen enklare att förstå än Portugals sega ballad, men jag känner inte att det är en låt som har i Melodifestivalen att göra. Den är kanske utanför min zon, den är för banbrytande. Felet ligger hos mig. Jag är 46 år nu, börjar komma i den åldern då man upplever att man inte riktigt begriper sig på dagens musik. Jag har upplevt Melodifestivalen sedan tidigt 80-tal, minns när Carola slog igenom med ’’Främling’’ 1983.

   Men åter till 2018. Benjamin Ingrosso är naturligtvis värd all framgång han kan få, men jag tycker det känns lite osäkert, lite vanskligt att skicka honom till Eurovision Song Contest. Min favorit gick det riktigt illa för. Mendez hamnade sist. Men det berodde enbart på internationella juryn, som inte gav hans bidrag ’’Everyday’’ mer än 2 poäng. När folket gav sina röster fylldes det på med 62 till, totalt 64 alltså. Folkets röster till Mendez var i antal det tredje största efter Ingrosso och Felix Sandman. Lik förbannat tog sig inte Mendez upp i resultatlistan. Jag förstår inte varför det blev en sån flopp. Bidraget var ju ett av de starkaste i år, med en internationell touch som jag tror skulle tilltalat öststaterna. Trodde att jumboplatsen skulle tas av Rolandz, men Robert Gustafssons dansband hamnade på tionde plats med ’’Fuldans.’’

   I stora drag har årets Melodifestival känts udda på något sätt. Humorn har varit torr och anonym. Programledaren David Lindgren har säkert gjort sitt bästa med det manus som funnits, men det har aldrig riktigt lyft. Men sjunga kan han, David. Han utklassar de flesta artisterna i tävlingen med sin pipa. Melodifestivalen 2018 har fått utstå enormt mycket negativa skriverier i tidningarna. Man har kunnat läsa om allt från ’’rövshow’’ till att vissa artister borde ’’bötfällas’’ på grund av att de sjungit för dåligt.

   Frågan är hur SVT ska vända på steken till nästa år. Tittarsiffrorna dalade under denna säsong, särskilt under Andra chansen, som fick sin sämsta tittarsiffra sedan 2011, en bra bit under tre miljoner, men då var inte antalet tittare som såg programmet via playtjänsten medräknade. Men i finalen slogs röstningsrekord med över 13 miljoner registrerade röster, de flesta gjorda i den så kallade hjärtappen, där ingen kostnad tas. Tittarsiffrorna för finalen har kommit och de visar att omkring 3,5 miljoner såg sändningen, och den siffran får betecknas som ganska låg. För bara några år sedan var det nästan en miljon fler tittare, men då var möjligheterna att se på tv direkt på nätet inte lika utbyggda som nu. När årets festival nu är över, och kvällstidningarnas rapportering har nått sin hamn, erkänner högt uppsatta personer på SVT att årets festival inte blev som det var tänkt på vissa områden, och då syftar man bland annat på tittarsiffrorna. De var i underkant under vissa delar av festivalen.

   Eurovision Song Contest inleds i år med semifinaler den 8 och 10 maj. Då sätts vår 20-åring på prov. Benjamin har fått startnummer 15 i semifinal 2. Det är nog ingen risk att vi missar finlen. Det har bara hänt en gång – 2010, då Anna Bergendahl misslyckades med ’’This is my life’’. Lördag 12 maj avgörs allt i Lissabon. Lycka till, alla som känner att de behöver det.Resultat Melodifestivalen 2018:
(Jurygruppernas röster först)

1. Benjamin Ingrosso: ”Dance you off” 181 poäng (114 + 67)
2. Felix Sandman: ”Every single day” 158 (94 + 64)
3. John Lundvik: ”My turn” 128 (66 + 62)
4. Samir & Viktor: ”Shuffla” 114 (54 + 60)
5. Mariette: ”For you” 113 (64 + 49)
6. Liamoo: ”Last breath” 105 (52 + 53)
7. Margaret: ”In my cabana” 103 (62 + 41)
8. Martin Almgren: ”A bitter lullaby” 84 (43 + 41)
9. Renaida: ”All the feels” 81 (30 + 51)
10. Rolandz: ”Fuldans” 75 (24 + 51)
11. Jessica Andersson: ”Party voice” 70 (33 + 37)
12. Mendez: ”Everyday” 64 (2 + 62)


Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts nr 2 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida