Röste.nu – Bygdens Nytt nr 2 2018


Pär NordqvistSmåsaker
med Pär Nordqvist

Foto: Pär Nordqvist, 1996. Kamera: Chinon CG-5 (analog systemkamera).

Barbro ’’Lill-Babs’’ Svensson har gått ur tiden

RÖSTE 3 april 2018
På tisdagsförmiddagen kom beskedet att Barbro ’’Lill-Babs’’ Svensson avlidit efter en tids sjukdom. Hela Sverige sörjer denna fantastiska artist och glädjespriderska från Järvsö.


I mitten av 90-talet gav Lill-Babs ut en bok med titeln ’’Lill-Babs – Hon är jag’’, som hon signerade på Helins Bokhandel i Bollnäs en decemberdag 1996 (se bilden). Lill-Babs var artist på Grillnatta i Bollnäs två gånger, 1988 och 2000. 60-årsdagen den 9 mars 1998 firades delvis i Bollnäs. Hon kom med buss till Brotoget där alla fick tillfälle att hylla henne. Kommunledningen mötte upp, och hon firades på Bollnässtugans scen tillsammans med Bollnäs Ungdomsorkester. Döttrarna Monica, Malin och Kristin fanns på plats.
   Tv, intenet och dagstidningar har efter hennes död fyllts med minnesbilagor och extrautsändningar av material från hennes lysande karriär, som inleddes i mitten av 1950-talet och sträckte sig fram till bara några månader före hennes bortgång. Hon hade inplanerade jobb för stora delar av 2018. Tanken var att hon skulle fortsätta en sväng till med artistkollegorna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Trion åkte land och rike runt i höstas, och besökte Kulturhuset i Bollnäs, med turnén ’’Tillsammans 183 år’’. Nu blir det inte så, men planer finns på att Siwan och Ann-Louise ska bege sig ut på en minnesturné tillsammans med en just nu okänd artist, som en hyllning till Lill-Babs. Lars, en av hennes bröder uppmanade dem att göra en fortsättning på den tidigare turnén, uppger Aftonbladet.Foto: Pär Nordqvist, 1998. Kamera: Chinon CG-5 (analog systemkamera).
TOG BUSSEN TILL BOLLNÄS PÅ 60-ÅRSDAGEN. Lill-Babs fyllde 60 år 1998 och firade bland annat i Bollnäs. Här har hon just stigit av bussen vid Brotorget.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts nr 2 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida