Röste.nu – Bygdens Nytt nr 2 2018


Reportage

Foto: Privat.
MED PAPPA VID SPAKARNA. Evelina Habringer och pappa Gerhard under en flygning över Röste. Om ett par år behöver inte pappa vara med längre. Då har Evelina full kontroll på egen hand.

Evelina inleder ett pilotavsnitt av livet
Går i pappa Gerhards fotspår och utbildar sig till flygare

RÖSTE/LJUNGBYHED 29 mars 2018
Ett pilotavsnitt brukar i vanliga fall vara ett testprogram av en ny tv-satsning, men det skulle även kunna vara när någon byter bana och utbildar sig till pilot. Det gäller i högsta grad 26-åriga Evelina Habringer, ursprungligen från Röste. I början av mars flyttade Evelina ner till Skåne för att inleda sin pilotutbildning.


Flygintresset verkar finnas i generna hos familjen Habringer. Gerhard Habringer var pilot med hela världen som arbetsområde från mitten av 80-talet till för något år sedan då han gick i pension. Sonen Kilian är helikopterpilot sedan några år och nu har även yngsta barnet Evelina fått upp ögonen för pilotyrket, som hon nu inlett en helhjärtad satsning på.
   De senaste tre och ett halvt åren har Evelina arbetat som flygvärdinna. Flygvärdinneutbildningen var två månader lång och hon började att jobba direkt med utgångspunkt i Dubai. Men nu är det kapitlet avslutat. Det röda läppstiftet och flygvärdinnekläderna ska inte användas mer.
   – Jag trivdes att jobba som flygvärdinna, även om det var tufft ibland med långa flygpass på uppåt 16 timmar, olika tidszoner och sömnbrist. Jag har alltid älskat att flyga och flygvärdinna är ett perfekt jobb om man samtidigt vill se sig omkring, men jag känner att jag vill nå ännu högre, säger Evelina till tidningen Ljusnan.
   I början av mars återvände hon till i Röste utanför Bollnäs där hon bodde i Humlegården som barn. Pappa Gerhard bor kvar, och där tillbringade hon några dagar innan det var dags att styra kosan mot Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed i Skåne. Första måndagen i mars inleddes studierna. Eftersom hon är tekniskt intresserad samtidigt som hon är service-minded blev omskolningen till pilot ett naturligt steg.
   – Jag minns när jag som liten följde med pappa på hans flygningar och fick sitta framme i cockpit. Jag var fascinerad av alla lampor och spakar och det var nog då som flygintresset föddes. Nu har jag en stark vilja att vara där framme och ha kontrollen. Om man jämför flygvärdinna och pilot kan man säga att man reser till samma destinationer, men man slipper i bästa fall allt drama bland passagerarna om man är pilot, säger Evelina där hon sitter i ett av finrummen i Humlegården.


’’Roligt och krävande’’
Hon konstaterar att hon är väldig taggad, intresserad och nyfiken på utbildningen och att sedan få bli flygkapten är kronan på verket. Nere i Skåne ska hon nu varva teori och praktik under två och ett halvt år. Praktiken görs ute på ett flygbolag under ett års tid. Var hon hamnar sedan vet hon inget om. – Antagningsbeskedet kom strax före jul så det var den bästa julklapp man kunde få, säger Evelina med ett leende.
   När det här skrevs har hon avverkat drygt en månad av utbildningen.
   – Hittills har det varit fantastiskt roligt men också krävande. Det är en stor mängd teori som ska fastna så det blir mycket plugg. Men vi är en grym klass som har väldigt roligt ihop, så det hjälper. Vi har bara fått flyga en gång hittills men det blir mer, det är jag säker på, säger Evelina i en Messenger-kommentar till Bygdens Nytt.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Foto: Ola Svärdhagen/Ljusnan, 2010.
HEMMA I RÖSTE. Evelina vid barndomshemmet Humlegården samma år som hon tog studenten. Hit återvänder hon gärna, särskilt sommartid.


Foto: Privat.
ÖVNINGSPLAN. Här är flygplanen som eleverna till en början får lära sig manövrera. Sedan blir det allt större maskiner och svårare.


Foto: Privat.
FLYGVÄRDINNA. Evelina arbetade som flygvärdinna i Dubai och visar här upp sina tjänstekläder. Snart får hon ta på sig något liknande som tjejen till höger.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts nr 2 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida