Nyheter

Foto: Pär Nordqvist
CIRKEL FÖR FOTOINTRESSERADE. Här pratas det om och ges tips kring kameror. Henrik Lang i mitten informerar Göran Gustafsson om olika kamerainställningar medan Bengt Tegnér och Emil Lindberg hör på.

Studiecirkel i foto lockar i Röste
”Hjälp för dem som köpt kamera men inte förstår den”

RÖSTE 13 februari 2013
Sedan mitten av februari pågår en studiecirkel om foto i Dönjegården i Röste. Vad måste man veta om dagens moderna kameror och hur tar man en bra bild är några av frågeställningarna. Varje onsdag samlas ett tiotal personer för att prata foto i ett par timmar.


– Man kan väl säga att kursen är till för oss som köpt en kamera men som inte förstår sig på den, säger Bengt Tegnér och skrattar.
   Han köpte en Nikon D90 för ett par år sedan och är nöjd med den. Men det finns funktioner och knappar som han ännu inte lärt sig och det ska kursen råda bot på. Den leds av fotografen och labbteknikern Henrik Lang, som till vardags arbetar på Polyfoto i Bollnäs samt Bengt Moberg, som är tävlingsledare och styrelseledamot i Bollnäs fotoklubb. Alla fotointresserade är välkomna och bakom cirkeln står ABF och Röste Bygdegårdsförening. Onsdagskvällarna är inbokade fram till och med 24 april. Tiden är 18.30.
   Premiärkvällen när tidningen besökte kursen hade sju fotointresserade kommit. De hade sina kameror med. Emil Lindberg hade nyligen köpt en Nikon D5200 som han hade lite funderingar kring. Det är en lite mer avancerad instegskamera med 24 megapixels upplösning och en rad finesser som hämtats från de mer avancerade kamerorna.
   – Jag är nöjd med kameran. Den är lagom avancerad, säger Emil.
   Gunilla och Jan Bengtsson från Bollnäs var på plats med sin Panasonic-kamera. De fick hjälp av Bengt Moberg att få koll på dess kvalifikationer.
   – Vi köpte den för ett år sedan men vi har inte satt oss in i den riktigt än. Det får vi hjälp med här, säger Jan nöjt.


Få fotar med film
Men man måste inte ha digitalkamera för att delta. Henrik Lang visar upp en äldre analog kamera som man sätter film i. De används i viss mån fortfarande men är så klart på väg att fasas ut. Få vill hålla på med film i dag. Dessutom kostar det mer att knäppa analogt. Man måste köpa film, framkalla och göra bilder. Med dagens digitalare behöver man inte det, såvida man inte är så klok att man gör papperskopior av bilderna, något som rekommenderas.
   – Sökaren i de analoga systemkamerorna är större och tydligare än den är i de digitala. Det är en nackdel. Sedan är det längre slutarfördröjning i de digitala. Det händer så oerhört mycket mer i en digital kamera vid exponeringen än vad det gör med en analog, så det är förklaringen till att man kan uppleva digitalkamerorna som en aning långsammare ibland, säger Henrik Lang.
   Han tror inte heller att dagens kameror blir lika långlivade som gårdagens med tanke på att kameratekniken går framåt med rasande fart. Henrik har just investerat i en Nikon D7000, men för bara några veckor sedan kom Nikon med D7100, en ganska stor uppgradering av den mest avancerade entusiastkameran med liten sensor, den så kallade APS-C-sensorn.
   – Nu kommer kameror med fullformatssensor allt mer till ett överkomligt pris. D600 heter Nikons senaste och den kostar omkring 20 000 kronor med optik. Ser man till mer professionella D800 kostar den i nätbutikerna ca 21 500 kronor utan objektiv. Med objektiv närmar den sig 30 000 eftersom det är dyrare objektiv till en kamera med stora sensorn.


Mer ljus – mindre brus
Skillnaden mellan sensorstorlekarna är att en fullformatssensor är lika stor som en bildruta på ett negativ, alltså 24x36 mm. APS-C-sensorn är bara ca 16x23 mm stor.
   – Ju större sensorn är ju mer ljus tar den in och störningar i form av brus, som brukar uppkomma när det är ont om ljus, minskar.
   Sedan har dagens kameror ett läge som kallas RAW. Det är en helt okomprimerad bild direkt från kamerans sensor. Den är väldigt minneskrävande och det krävs ett konverteringsprogram för att kunna se den i datorn. Sedan får man själv bearbeta den i ett bildbehandlingsprogram.
   – Man kan göra mycket mer med en RAW-bild än vad man kan med en jpeg. Men det är mer tidskrävande och lite mer bökigt, säger Henrik Lang.
   Jpeg är annars ett standardformat för digitala bilder där en del av den ursprungliga informationen skalas bort och bilden blir synlig direkt i datorn. Det formatet används mest, även i den professionella världen.


Viktigt med lagringen
Många undrar hur man lagrar digitala bilder. Lagrar man bilderna på cd- eller dvd-skivor ska man tänka på att dess hållbarhet är satt till max tio år. Därefter gör man bäst i att bränna en ny.
   – Man bör ha sina bilder sparade på flera ställen, gärna i en extern hårddisk. Egentligen behöver man två om man vill lagra bilderna utanför hemmet, kanske i bankfacket. Sedan är det ett plus att göra papperskopior och sätta in dem i album. Att göra sina bilder på papper gör dem mer konkreta än att bara ha dem digitalt sparade, säger Henrik Lang.
   Bengt Tegnér har fått erfara hur det är när ens bilder försvinner. Han fotade unika älgbilder under jakten 2010, men de försvann i en hårddiskkrasch.
   – Jag hade inte gjort någon back-up tyvärr. Det måste jag börja med, säger han.

PÄR NORDQVIST
0278–201 46REDO ATT FYRA AV. Bengt Tegnér kollar i sökaren och gör sig redo att knäppa med sin Nikon D90.


TIPS OCH RÅD. Bengt Moberg hjälper Jan och Gunilla Bengtsson med olika inställningar.


BILDER MED OLIKA UPPLÖSNING. På bordet ligger förstoringar av bilder med olika upplösningar. Det märktes skillnad i skärpa mellan dem.


NIKON D5200 från 2012.


NIKON D90 FRÅN 2008. Nikon lanserade D90 för 4,5 år sedan. Det var den första systemkameran som kunde filma i HD-kvalitet.

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 2013
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu