Röste.nu – Bygdens Nytt nr 1 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
HÄR KOMMER TOMTEN. Efter dansen och lekarna kring granen knackade det på dörren. In kommer tomten. Alla barn (och även vuxna) är helt betagna av den rödklädde varelsen. Mittemot tomten ser vi Annika Andersson med systerdottern Alice i famnen och svärmor Margaretha Magnusson med barnbarnen Novalie och Lilly. Närmast kameran Eivor Engelbrektsson med barnbarnet Benjamin.

På Tjugondedag Knut dansas julen ut
40 personer deltog i julgransplundring i Röste

RÖSTE 13 januari 2018
På Tjugondedag Knut, den riktiga granutkastardagen enligt gammal tradition, dansades julen ut i Röste och Dönjegården. Dans, lekar och fika kröntes med tomten som kom med en säck fylld med godispåsar till alla barn.


Julgransplundringen i Röste är gratis för alla, det enda som kostar är fikat, och det var många som fikade innan dansen kring granen drog igång. Hembakat bröd i form av bulle, chokladruta och chokladboll serverades med kaffe, saft eller julmust. Strax efter klockan 14 satte lekarna igång under ledning av Pernilla Bjärne och i viss mån Bosse Larsson, vars klassiska röst instruerade från ett tv-sänt Nygammalt, säkert från 1970-talet, ungefär lika gammalt som julgransplundringen.
   Britt Olofsson var på plats med dottern Malin och hennes döttrar Luna och Lou, tre respektive två år gamla.
   – Jag tror att Luna och Lou tyckte att det var lite mycket ståhej, de var lite avvaktande under dansen, men de kanske är morskare nästa år om de kommer hit, säger Britt Olofsson. Både hon och Malin tycker att det blev en lyckad eftermiddag:
   – Jaa, det har varit så roligt alltihop, säger Malin.
   Exakt samtidigt som plundringen i Röste hade Kulturhuset i Bollnäs sin årliga dito. Konkurrens med andra ord, men båda evenemangen verkar ha gått bra. Omkring 40 personer deltog i firandet i Röste. Det var många gäster utifrån, bland annat från Arbrå och Björktjära. Annika Andersson bor i Arbrå och hon tog barnen och svärmor med sig till Dönjegården.
   – Vi tyckte det var en kul grej. Vi fikade och umgicks och barnen fick träffa tomten och leka av sig, säger Annika. Tomten gjorde entré direkt efter dansen och lekarna. Det blev stort fokus på honom och hans säck med godispåsar. Mer än 20 barn fick gratis lördagsgodis.
   – I år deltog fler vuxna än barn om vi räknat rätt. Roligt att det kommer folk utifrån, särskilt när vi har konkurrens från andra håll, säger Nina Norell, ordförande för RBF.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


’’TACK, TOMTEN!’’ Hugo Karismaa visar stolt upp godispåsen.


GODISUTDELNING. Tomten hade säcken full med godis, som han delade ut till alla barn. Här får Novalie Magnusson sin påse.


DANS OCH LEKAR. En julgransplundring ska förstås bestå av både lekar kring granen och andra aktiviteter. Närmast kameran Malin Olofsson.


PRÄSTENS LILLA RÅKAR ILLA UT. Dikeskörning för Kråkan i år igen...


RÖSTE- OCH BJÖRKTJÄRABOR. Ann-Kristin Sannefur med sonen Love från Röste
och Andreas Wannberg med dottern Lilly från Björktjära dansade och hade kul.SMÅ GRODORNA med klassiska ’’moves’’...


BRA UTSIKT. Jakob Iljegård hade sonen Sixten på axlarna, där han hade bra utsikt över lokalen.


JULGRANSPLUNDRING MED DANS OCH LEKAR I DÖNJEGÅRDEN, RÖSTE, 13 JANUARI 2018.


PLUNDRINGSFIKA 1. Hannah Heine och Eric Alfredsson samt sonen Elis passade på att fika.


PLUNDRINGSFIKA 2. Karolina Hansson med dottern Ida och sambon Gunnar
Palmqvist fikar tillsammans med Anders Egdahl och barnen Nils och Agnes.PLUNDRINGSFIKABRÖD. Hembakad chokladruta, chokladboll, kanelbulle och rulltårta. Smakade riktigt bra.


HJÄLPREDA VID KASSAN. Noah Bodin hjälpte Nina Norell med att ta betalt för fikat
och sälja almanackor.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 1 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida