Röste.nu – Bygdens Nytt nr 1 2018


Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2017. Kamera: Nikon D7000.
GRÖTFEST 2017. Yvonne Jönsson förser sig med gröt. Intill sitter Sven-Olof Strandberg.

Stämningsfull grötfest i Röste
Evenemangskrock satte dock stopp för Luciafirandet

RÖSTE 3 december 2017
På söndagseftermiddagen fick Rösteborna den årliga försmaken på julen i och med grötfesten i Dönjegården. Men i år bröts traditionen med luciafirande. Det gick inte att få tag på något luciatåg på kort varsel. Många barn och ungdomar var upptagna med julskyltningen i Bollnäs. Det blev en stämningsfull fest ändå.


Det som stressade arrangerande Röste Bygdegårdsförening var att den grupp ungdomar som var så gott som bokad till luciatablå på grötfesten lämnade återbud bara ett par dagar före, så det blev lite av panik att hitta ersättare, vilket inte var lätt. Julskyltningen i Bollnäs pågick samtidigt som grötfesten och många barn och ungdomar fanns på Brotorget för att sälja saker till klassresor och annat. Eleverna vid Estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet tog över ansvaret för Bollnäs lucia i år sedan Lions Club lagt ner verksamheten. Körledaren Lena Rieback tillfrågades om det var möjligt att några elever från estetprogrammet skulle kunna lussa i Dönjegården, men det var för kort tid att förbereda sig.
   Vid 14-tiden inleddes grötfestligheterna och ordförande Nina Norell beklagade det uteblivna luciafirandet, som trots allt utannonserats i bytidningen. Men glöggen, mandeln och russinen stod framme vid entrén som vanlig, och så gott som alla 30 festdeltagare värmde sig med den kryddstarka drycken. En cd-skiva med julmusik spelades och det blev en riktigt trevlig stämning i lokalen. Åse Järpenge, Britt-Marie Dahlin och Nina Norell kom ut med grötskålar och smörgåsbrickor. Gröten kom direkt från spisen där Inger Tällberg arbetat i sitt anletes svett för att bli klar i tid. Skink- och ostsmörgåsar, på julbröd och vörtbröd blev inte gamla, inte gröten heller.


84 år mellan yngst och äldst
När alla ätit sig mätta drog det ihop sig till dragning i två lotterier – skinklotteriet och lotteriet under festen. Det förstnämnda var så klart det mest intressanta, vem hade vunnit skinka och charkvaror för 450 kronor? Jo det gjorde Bengt Nord i Ismyra med lott 256. Andrapriset gick till Oskar Zetterlund, före detta Röstebo numera boende i Gävle. Tredjepriset knep Torbjörn Johansson, Bollnäs. Ingen av pristagarna fanns på plats utan underrättades per telefon.
   – Det här var gott och trevligt. Det var faktiskt en gäst som var tre år och en som var 87 här i dag, så det var spridning på åldrarna, säger Alice Zetterlund. Treåringen var hennes barnbarnsbarn Vishnu Zetterlund. Vem 87-åringen var har vi faktiskt inte koll på. Bäst att inte nämna några namn om gissningen skulle vara fel.
   2017 års grötfest var därmed över. Ute rådde vinterväder med snö och kyla. Tur då att ett räcke monterats upp på träbron, något som många äldre efterfrågat i åratal. Doris Larsson var en av dem.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


FESTLIGT MED TOMTEGRÖT. Ellen Tällberg och Egon Styverts låter sig väl smaka
av den hemkokta tomtegröten.FESTLIGT MED TOMTEGRÖT. Ellen Tällberg och Egon Styverts låter sig väl smaka
av den hemkokta tomtegröten.NÄSTAN SOM PÅ NOBELFESTEN. Här sitter alla på rad och äter. Närmast kameran
Stig Wård, därefter Sven-Erik ’’Svempa’’ Eriksson, Solveig Wård, Egon Styverts och
Ellen Tällberg.SKINKLOTTERIVINNARNA DRAS. Nina Norell och Åse Järpenge avslöjar namnen på dem som vunnit mat till jul.


VID ENTRÉN befinner sig Gunnel Röstberg och Benny Granath. Den ena köper lotter
och den andra något att värma sig med.NÅGOT ATT HÅLLA SIG I. Länge har ett räcke vid ingången till Dönjegården efterfrågats och lagom till grötfesten kom det på plats. Det gladde bland andra Doris Larsson och Alice Zetterlund.

Vinnarna i skinklotteriet

På grötfesten i Dönjegården på söndagen (3/12) drogs vinnarna i bygdegårdsföreningens skinklotteri. Här är de tre som fick ett bidrag till julbordet:

1. Bengt Nord, Ismyra, vann skinka och charkuterivaror för 450 kronor på lott 256.
2. Oscar Zetterlund, Gävle, vann skinka och charkuterivaror för 400 kronor på lott 189.
3. Torbjörn Johansson, Bollnäs, vann skinka och charkuterivaror för 250 kronor på lott 034.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 1 2018
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida