– informationsbladet från Röste Bygdegårdsförening
Nr 1 – februari 2007. Nyhetstips? Ring 201 46.

Kram på dig, tomten!


Foto: Pär Nordqvist
TOMTEKRAM. Ida Hansemon kramade tomten som säkert blev förvånad.


DANS KRING GRANEN. Julen 2006 dansades ut.

Av Pär Nordqvist, 0278-201 46
På söndagen (7/1) var det dags att dansa ut julen på Dönjegården i Röste. Vid tvåtiden samlades ett 50-tal personer, både vuxna och barn, för att dansa kring granen, fika och få påhälsning av tomten. I år fick han två kramar... Självklart var det flest barn på julgransplundringen. Det är ju deras fest kan man säga. Det var minsann blandade åldrar, från ett par år upp till nära tonåren. Lekarna kring granen drog igång till ackompanjemang av Ebbe Tegnér, Nils Pettersson och Sven-Olof Bohlins. Först ut var Nu är det jul igen. Sedan följde den ena klassiska julleken efter den andra: Hej tomtegubbar, Upp på källarbacken, Vi äro musikanter och Raketen. Lekarna avslutades med en långdans som slingrade sig genom hela Dönjegården.

Tomten kom – utan släde
Sedan satte sig alla och fikade. Det bjöds på lussebullar och pepparkakor vid de dukade borden. Kaffe till de vuxna och saft till barnen. Men fikastunden blev inte så långvarig. Barnen upptäckte att tomtefar kom gående längs byvägen och verkade vara på väg mot årets julgransplundring. Han brukar i vanliga fall komma med häst och släde men i år var det så lite snö att han fick ta en stärkande promenad i stället. Några barn sprang ut på vägen och ledsagade tomten rätt. När han kommit in i Dönjegården satte han sig på en stol och frågade först om barnen dansat riktigt mycket nu. Och alla svarade unisont ja. Sedan började han dela ut godispåsar till alla. Ida Hansemon passade på att krama tomten två gånger sedan hon fått sin godispåse. Och kusinerna Jonna och Nova Nordh pratade lite med tomten sedan alla andra gått. Vad de sa? Det är en väl förborgad hemlighet, men man kan förstås ana att det handlade om vad det ska bli för julklappar i år...
   – Det här är en kul grej för barnen, menade nyinflyttade Irina Carlsson som besökte julgransplundringen för första gången.

Se fler bilder
Dags för medlemsavgiften

I detta nummer av Bygdens Nytt medföljer inbetalningskort för medlemskap i Röste Bygdegårdsförening. Från föreningens sida finns inga planer på att ändra avgifterna, men det är årsmötet som beslutar i frågan.
Enskild medlem: 150 kronor
Familj: 250 kronor
Använd bifogat inbetalningskort . Föreningen är tacksam om alla uppger namn, födelseår och fullständig adress. Vi ser fram emot ett nytt år med många nya och ”gamla” medlemmar. Tack för Ert stöd!
RBF:s styrelse
Vintern är här med årsmöte och familjedag
Snöfattig tomtekväll vid Dönjegården
Lucia spred stämning på äldredagen
Anders – prisad fotograf i Röste
Dönjegården handikappanpassad
Blöta timmar i Parkbadet
Familjen Lundmans julgran störst i byn
Massor av aktiviteter. Läs här!

Tillbaka till senaste Bygdens Nytt
Nyhetstips? Ring 0278–201 46 eller mejla till Pär Nordqvist.